"Φρένο" στα σενάρια για αναβολή στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία με αντάλλαγμα τη συναίνεση της Ρηγίλλης στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έβαλε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι τέχνασμα, αλλά καραμπινάτη απάτη, η απόκρυψη του χρέους από την κυβέρνηση Καραμανλή δήλωσε ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών.
“Φρένο” στα σενάρια για αναβολή στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία με αντάλλαγμα τη συναίνεση της Ρηγίλλης στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έβαλε ο πρωθυπουργός.
Άλλο θέμα η συναίνεση και άλλο η ατιμωρησία,τονίζει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής” τονίζοντας πως στο όνομα της εθνικής προσπάθειας για να ξεπεραστεί η κρίση δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα της ατιμωρησίας.
“Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είχα -τόνιζει ο κ. Παπανδρέου- και δεν έχω καμία πρόθεση να φορτίσω το πολιτικό κλίμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ατιμωρησία, ούτε σημαίνει πελατειακή συναλλαγή με ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι. Το καθήκον όλων των κομμάτων είναι να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια και το αίσθημα δικαίου, την ευνομία στη χώρα μας”.
Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής καθώς δέχεται πίεση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδεικτικά για το θέμα της παραποίησης των στοιχείων το 2009 είναι τα όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αιχελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής” χαρακτηρίζει “απάτη” την ενέργεια της κυβέρνησης Καραμανλή να εμφανίζει πριν τις εκλογές το έλλειμμα στο 6,4% ενώ έφτανε στο 15,4%.
“Αυτό δεν είναι πια τέχνασμα, είναι καραμπινάτη απάτη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν υπάρχει άλλη λέξη για αυτό. Κανείς δεν μπορεί να με πείσει ότι οι τότε υπεύθυνοι δεν είχαν αντιληφθεί αυτό το φοβερό άλμα” αναφέρει ο κ. Αιχελ.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και των συνδικάτων καθώς εκτιμούν πως για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές το επόμενο τρίμηνο χρειάζεται εθνική συστράτευση.
Η ευρωπαϊκή ένωση βρίσκεται σε συνθήκες πολέμου, τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, και σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει την δική της γραμμή άμυνας με ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
“Δεν λέω ότι υπάρχει αποδοχή και μάλιστα ολόψυχη, μιας κατάστασης που είναι τόσο δύσκολη. Αλλά υπάρχει πάντως μια κατάσταση η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας εθνικής συναίνεσης, μιας εθνικής συστράτευσης. Η οποία δεν χρειάζεται να αποκτήσει τυπικά, θεσμικά χαρακτηριστικά” είπε ο κ. Βενιζέλος.
Η πρόταση της κυβέρνησης δεν βρίσκει πάντως προς το παρόν ανταπόκριση ούτε από την ΝΔ ούτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. “Η ΝΔ διαφωνεί -ύποστήριξε ο Χρ. Σταϊκούρας, υπέυθνος τομεάρχης της ΝΔ- με το μείγμα της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Δικαιώνεται από τις εξελίξεις, από τις αστοχίες στις προβλέψεις, από τις αποκλίσεις στους στόχους. Έχει προτείνει το δικό της μείγμα πολιτικής για την έξοδο από μνημόνιο και από την κρίση. Με λίγα λόγια έτσι αντιλαμβάνεται η ΝΔ την υπευθυνότητα. Άλλωστε η ΝΔ δεν είναι ΠΑΣΟΚ”.
“Δεν θα γίνουμε ποτέ μέρος, τουπαράδοξου συρφετού των προθύμων για συναίνεση” επισήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, για την ειλικρίνεια του Γ. Παπανδρέου: “Εάν η διάθεση του πρωθυπουργού είναι πηγαία και ουσιαστική τότε το προσκλητήριο του έχει λόγο υπάρξεως. Πολύ φοβούμαι όμως ότι μπορει να είναι προσχηματικό”.
Ο Φώτης Κουβέλης, από την πλευρά του δηλώνει έτοιμος να στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές όχι όμως τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αναφέροντας ότι “διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας κατασκευάζουν ευφάνταστα σενάρια προσαρμοσμένα στις εσωκομματικές τους ανάγκες”.