"Το Εurogroup θα εξετάσει τάχιστα την ανάγκη ευθυγράμμισης της ωρίμανσης της χρηματοδότησης Ελλάδας και Ιρλανδίας" δήλωσε ο Γιούνκερ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία για το πακέτο προς το Δουβλίνο.
Η συμφωνία για το πακέτο βοήθειας της Ιρλανδίας αλλάζει πλέον το τοπίο στον ευρωπαϊκό χάρτη. Η Ελλάδα παύει να είναι η μοναδική χώρα που διασώζεται από τους εταίρους της, ενώ όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε ήδη η συζήτηση για επανεξέταση των όρων χρηματοδότησης της χώρας μας.
Η εξασφάλιση μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής των 85 δισ. από την Ιρλανδία ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχη διευκόλυνση και στην ελληνική κυβέρνηση, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, φυσικά με υψηλότερο επιτόκιο από το σημερινό. Το Δουβλίνο θα έχει στη διάθεσή του 7,5 χρόνια για να αποπληρώσει, ενώ στην Αθήνα δόθηκε περιθώριο μόλις 3 ετών.
“Το Εurogroup θα εξετάσει τάχιστα την ανάγκη ευθυγράμμισης της ωρίμανσης των χρόνων της χρηματοδότησης Ελλάδας και Ιρλανδίας” δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοινώνοντας τη συμφωνία για το πακέτο προς το Δουβλίνο.
“Οι υπουργοί αποφάσισαν ότι θα εξετάσουμε την ευθυγράμμιση της ωρίμανσης χρέους της Ελλάδας με εκείνη της Ιρλανδίας, που είναι 7,5 χρόνια. Αυτό πλέον πρέπει να ‘σκοτώσει’ τις όποιες εναπομείνασες αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της” δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν.
Το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα αντιμετωπίζεται θετικά από τπ ΔΝΤ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε την Κυριακή παράλληλα με τη σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, με συνέντευξή του στους “LA Times”, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μακροχρόνιας παράτασης της διάρκειας του δανείου ακόμη και για 11 χρόνια ή ακόμη και συμπληρωματικού δανείου. “Μπορούμε να δώσουμε τα υπόλοιπα χρήματα με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, 10 ή 11 χρόνια. Ή μπορούμε να χορηγήσουμε νέο συμπληρωματικό δάνειο. Προς το παρόν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012” αναφέρει ο κ. Τόμσεν.
Η Γερμανία, πάντως, φέρεται να απαιτεί να εγκριθεί τυχόν αλλαγή της συμφωνίας από τα Κοινοβούλια των 15 χωρών της Ευρωζώνης, ενώ η τρόικα συνδέει την οποιαδήποτε συζήτηση με την ευλαβική τήρηση των όρων του μνημονίου.
Ανεξάρτητα από την επιμήκυνση του δανείου, η δημιουργία του νέου μόνιμου μηχανισμού βοήθειας, που θα λειτουργήσει μετά το 2013, βάζει ουσιαστικά όλα τα κράτη μέλη σε μία μόνιμη επιτήρηση, καθώς θα ελέγχονται προληπτικά όχι μόνο για το έλλειμμα, αλλά και για το χρέος και για την ανταγωνιστικότητα.
Αυτό σημαίνει ότι οι πιο αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα θα είναι συνεχώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών και θα υποχρεώνονται ανά πάσα στγμή να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις.