Απαλλάσσεται η Ελλάδα από τα στενά χρονικά περιθώρια εξόφλησης του ευρω-δανείου, με την επερχόμενη επιμήκυνση, η οποία όμως φαίνεται πως βάζει τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο λιτότητας.
Νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία δημιουργεί το πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες για επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ απο την τρόικα.
“Εξετάζουμε ήδη το θέμα και σύντομα θα προτείνουμε στην Κομισιόν την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, για να ευθυγραμμιστεί με το πακέτο της Ιρλανδίας, πράγμα πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας” δήλωσε τη Δευτέρα ο επίτροπος Όλι Ρεν, από την έδρα της Κομισιόν.
Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά, δίνοντας ανάσα στην ελληνική οικονομία, η οποία κινδύνευε από ασφυξία λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων εξόφλησης του νέου χρέους.
Από την άλλη, όμως, η επιμήκυνση βάζει τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο λιτότητας, καθώς οι ούτως ή άλλως αυστηρότεροι όροι του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα ισχύσει από το 2013 θα συνδυαστούν με την πίεση των δανειστών μας.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για σημαντική εξέλιξη, που -όπως είπε- “επιβραβεύει μια προσπάθεια που κάνουμε, δίνει μια ανάσα στη χώρα και γιατί δίνει ένα σήμα στις αγορές βιωσιμότητας της προσπάθειας αυτής”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε στο press room πως δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο και πως “δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν τα πράγματα δυσχερέστερα για εμάς”. “Εμείς θα επωφελούμαστε… Εάν υπάρχει ευνοϊκότερη συμπεριφορά απέναντι σε κάποια άλλη χώρα, θα την καρπωθεί και η χώρα μας” πρόσθεσε.
Πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών στις αγορές εν όψει της εξόδου προς το τέλος του 2011, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα έχει πολλαπλάσια οφέλη μεσο-μακροπρόθεσμα.
Το νέο πλαίσιο -όπως και για την Ιρλανδία- θα προβλέπει 4ετή περίοδο χάριτος συν 7ετή περίοδο αποπληρωμής, κάτι που σημαίνει ότι η εξόφληση του δανείου θα γίνει έως το 2024, αντί έως το 2015 που προβλέπει το μνημόνιο.
Ειδικότερα, η επιμήκυνση θα προκαλέσει αποσυμπίεση την κρίσιμη περίοδο 2013- 2015, οπότε με βάση τα ισχύοντα, η χώρα θα έπρεπε να βρει στις αγορές πάνω από 200 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της.
Αυτό σημαίνει ότι με τα νέα δεδομένα, θα υπάρχει δυνατότητα δαπανών για ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης αλλά και δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα εν είδει κοινωνικού μερίσματος.
Αδιευκρίνιστο παραμένει το ύψος του νέου επιτοκίου, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι, πάντως, πάνω από τρία δεκάτα υψηλότερο, όπως επίσης η βάση εφαρμογής του νέου επιτοκίου, δηλαδή εάν θα υπολογιστεί στο σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή στις δόσεις που απομένουν.
Φλέγον χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο απαίτησης μέτρων με στόχο τη ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους την περίοδο 2014- 2024.
Οφέλη για την αγορά, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βλέπει από την επικείμενη απόφαση για την επιμήκυνση του χρέους, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο πρόεδρός της Βασίλης Ράπανος επισήμανε ότι “βοηθάει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά και τις τράπεζες”.
Ανησυχητικές, πάντως, είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την επόμενη τριετία, αφού εκτιμάται ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 15,2%, θα αυξηθεί το χρέος, αλλά θα περιοριστεί το έλλειμμα και το 2012 οι ρυθμοί της οικονομίας θα είναι αναπτυξιακοί, ενώ θα μειωθεί ο πληθωρισμος στο 0,5%.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τομάζο Σκιόπα, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, προέβλεψε ουσιαστικά ένα πολύ μακρύ δρόμο λιτότητας. “Αν μια γενιά διαρκεί 30 χρόνια, θα χρειαστεί το 1/3 μιας γενιάς. Άρα, όσοι έχουν σήμερα παιδιά 15 χρονων θα πρέπει να τους πουν ότι όταν θα γίνουν 30, εφόσον τα πράγματα έχουν πάει καλά, τότε όλοι θα θαυμάζουν την Ελλάδα για την επιτυχία της” σημείωσε.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Η ΝΔ χαρακτήρισε ευνοϊκή την προοπτική για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αρκεί να “μην συνοδευτεί από νέους, δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις”.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, τόνισαν ότι “η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πανηγυρικά την κριτική της ΝΔ ότι ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση”. Αυτό, είπαν, το έπραξε η ιρλανδική κυβέρνηση και “κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή της δυναμική, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θυσίασε πρώτη την αναπτυξιακή της δυναμική και καταδίκασε τη χώρα σε φαύλο κύκλο συνεχής ύφεσης και υπερχρέωσης”.
Το ΚΚΕ σημειώνει ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής “σημαίνει επιμήκυνση του βασανισμού του λαού στο κρεβάτι του Προκρούστη” και “φέρνει μνημόνιο διαρκείας και νέα πιο άγρια μέτρα”.
“Καμιά επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν βοηθά αν δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας κι όχι μόνο αυτό προς την τρόικα” σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
“Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, χωρίς μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τη διαγραφή μέρους του, δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση για την οικονομία και την κοινωνία” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.
“Απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα ώστε να διασφαλιστεί χαμηλό επιτόκιο, και προπάντων να αποτραπεί η υπογραφή ενός νέου μνημονίου” ανέφερε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.