Παρά το "σωσίβιο" στην Ιρλανδία, οι επενδυτές... γυρίζουν την πλάτη σε πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα, περίπου προεξοφλώντας ότι Λισαβόνα και Μαδρίτη βρίσκονται στο κατώφλι του μηχανισμού.
Η ευρω-διάσωση της Ιρλανδίας δεν καθησύχασε τις ανησυχίες των αγορών για εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
Οι επενδυτές… γυρίζουν την πλάτη σε πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα, περίπου προεξοφλώντας ότι Λισαβόνα και Μαδρίτη βρίσκονται στο κατώφλι του μηχανισμού.
Το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα και για τις δύο χώρες σε επίπεδα – ρεκόρ, ενώ το ευρώ υποχώρησε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του ευρωπαϊκού με το αμερικανικό νόμισμα έπεσε κάτω από το 1,31, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Σοβαρές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση -1,75%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -2,20% και στο Παρίσι ο CAC 40 στο -2,46%, ενώ μεγάλη νευρικότητα επικρατούσε στο άνοιγμα των συναλλαγών και στη Wall Street.
“Η πορτογαλική κυβέρνηση είναι που θα αποφασίσει αν θα ζητήσει βοήθεια. Οι άλλοι, δεν πρέπει να προβαίνουν σε εικασίες”, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και πρόσθεσε: “Αυτό ακριβώς είναι το παράλογο στις αγορές, ότι με συνεχώς νέες εικασίες και κρίσεις επιτυγχάνεται διαρκώς νέα ανασφάλεια, και στο τέλος οι αξιολογήσεις μεμονωμένων χωρών ή μεμονωμένων οφειλετών δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.”
Την ανησυχία φουντώνει η επίμονη άρνηση του Βερολίνου να αυξηθούν οι πόροι του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ώστε να επαρκέσουν ενδεχομένως και για την Ισπανία.
“Υπάρχει έντονη φημολογία για τα οικονομικά της Ισπανίας. Δεν βοηθά την κατάσταση, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με αυτό” δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο.
Για τον “γκουρού” της Wall Street Νουριέλ Ρουμπινί, η Λισαβόνα θα πρέπει να ζητήσει διάσωση πριν η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου.
Στις Βρυξέλλες, πάντως, επιμένουν ότι η Πορτογαλία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν να σημειώνει όμως την ανάγκη για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις από τη Λισαβόνα για ν’ αυξήσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.