Ανησυχητικές οι προβλέψεις της Κομισιόν για την επόμενη τριετία της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεργία που εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 15,2%. Τέλη 2011 η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την επόμενη τριετία της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανεργία που εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 15,2%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της για όλες τις χώρες της Ευρώπης, τοποθετεί την ελληνική οικονομία σε σε τροχιά ανάπτυξης το 2012.
Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι εφέτος η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 4,2%. Για το 2010 εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι 3% και… φως στο τούνελ “βλέπει” από τα τέλη του 2011, με την ελληνική οικονομία να μπαίνει πλέον σε τροχιά ανάπτυξης το 2012, με ρυθμό +1,1%.
Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την εκτίναξη της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με την Κομισιόν:
Το 2010 θα είναι στο 12,5%
Το 2011 θα είναι στο 15% και
Το 2012 εκτιμάται ότι θα έχει πάει στο 15,2%.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “βλέπει” αποκλιμάκωση. Ειδικότερα:
Το 2010 θα είναι στο 4,6%
Το 2011 θα είναι στο 2,2% και
Το 2012 στο 0,5%.
Η Κομισιόν προβλέπει ότι την επόμενη τριετία θα περιοριστεί το έλλειμμα, αλλά θα αυξηθεί το χρέος. Συγκεκριμένα:
Το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στο 9,6% το 2010, στο 7,4% το 2011 και στο 7,6% το 2012 (σ.σ. για το 2012 η Κομισιόν θέτει ως υπόθεση εργασίας ότι θα εφαρμοστεί η πολιτική του 2011).
Το χρέος θα ανέλθει το 2010 σε 140,2%, το 2011 σε 150,2% και για το 2012 υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε 156%. Αποκλιμάκωση αναμένεται από το 2014.
Παρουσίαζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ο επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι “η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε μια δύσκολη περίοδο, όμως χάρη στα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποφασίζονται αυτόν τον καιρό, περιμένουμε πραγματικά να έχει ανάπτυξη το 2012”.
Το επόμενο έτος θα είναι η χρονιά που θα “δούμε φως στο βάθος του τούνελ” δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Εκτίμησε, πάντως, ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι κρίσιμα.
Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να πετύχει το πρόγραμμα εκτίμησε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά από μια δεκαετία, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε από τις θετικές δηλώσεις των δανειστών μας, καθώς είμαστε ακόμη… στον μήνα του μέλιτος. “Αυτός ο μήνας του μέλιτος δεν πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι αλλάξαμε σελίδα. Απαιτούνται χρόνια και όχι μήνες” δήλσε ο Τομάσο Σκιόπα.
Αλλά και ο μόνιμος εκπρόσωπος της τρόικας στην Αθήνα, από την πλευρά της Κομισιόν, συνιστά επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο μέτωπο της είσπραξης των εσόδων, αλλά και στις ΔΕΚΟ, όπου ζητά ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ τονίζει ότι η υπομονή των αγορών εξαντλείται γρήγορα.
Πυρά στους συνδικαλιστές αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις και το μνημόνιο με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αλλαγές, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ κατηγόρησε και τη ΝΔ για προσπάθεια να καταστήσει το μνημονιο ως αιτία κοινωνικού διχασμού. “Επειδή η αντίσταση των αγκυλωμένων συμφερόντων και αντιλήψεων παραμένει πολύ ισχυρή, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι βραδυς και το βάθος τους ρηχό, πάντα σε σχεση με την κρισιμότητα της κατάστασης” σημείωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.