Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση επιδιώκει να επιτύχει ο υπουργός Υγείας και για αυτό το λόγο συναντήθηκε τη Δευτέρα με προκατόχους του στο υπουργείο.
Στόχο τη συναίνεση είχε η συνάντηση του υπουργού Υγείας, με 10 προκατόχους του τη Δευτέρα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως όλοι μαζί οι διατελέσαντες υπουργοί Υγείας και ο ίδιος στέλνουν μήνυμα πως για τα θέμα της υγείας η συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητη και πρόσθεσε: “Θέλω να τους ευχαριστήσω για την επί της ουσίας συμβολή τους και γιατί πέραν των συμβολισμών συζητήσαμε επιμέρους θέματα”.
Ο κύκλος των συναντήσεων των πρώην υπουργών Υγείας, δεν έκλεισε καθώς η συνάντηση θα επαναληφθεί μετά τα Χριστούγεννα με θέμα συζήτησης τη μεταφορά μονάδων των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ.
Η Μαριέττα Γιαννάκου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε πως υπάρχει η διάθεση βοήθειας σε γενικές γραμμές και πρόσθεσε: “Πιστεύουμε ότι στα ζητήματα της υγείας και μάλιστα στην εποχή μας θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα εθνικής συνεργασίας πέρα από την υγεία και στους τομείς της παιδείας, της ασφάλειας και της οικονομίας.
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις τονίζοντας πως ο διάλογος για το θέμα θα ξεκινήσει το Μάρτιο, όταν θα έχει προκύψει ο υγειονομικός χάρτης, ενώ οι οποίες αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο.
Ξεκαθάρισε όμως πως ακόμα και το μικρότερο ίδρυμα θα αξιοποιηθεί στο σύστημα, ενώ δεν θα μείνει γιατρός χωρίς εργασία και πρόσθεσε: “Εχουμε δεκάδες νοσοκομεία παντού. Μου έλεγε υπουργός υγείας ότι έχουν 240 νοσοκομεία και εμείς 132. Να έχω 5 νοσοκομεία σε 50 χιλιόμετρα και τα πέντε να φωνάζουν, αυτό δεν είναι κανονικό.”
Ο διοικητής του Θεαγένειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Α. Μουσιώνης, έδωσε, στην ίδια εκπομπή, στοιχεία σοκ για τη σπατάλη αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και στη μονάδα εντατικής θεραπείας, έφτασαν κάποιοι ασθενείς από υπερκατανάλωση φαρμάκων.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι από τις 27 Μαΐου άρχισε η μείωση στις δόσεις σε πανάκριβα φάρμακα καθώς νωρίτερα αντί να γράψουν οι γιατροί 2 κουτιά έγραφαν 8.
Αποτέλεσμα της μείωσης ήταν η εξοικονόμηση 13 εκατ. Ευρώ, παρά το γεγονός οτι ο αριθμός των νοσηλευομένων δε μειώθηκε και το νοσοκομείο παρουσιάζει πληρότητα σε ποσοστό 95%.