Σε μπαράζ κινήσεων εκτάκτου ανάγκης προχωρούν Βρυξέλλες και ΕΚΤ, για να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης. Δεν αποκλείει έκδοση ευρω-ομολόγων ο Τρισέ. Σταμάτησε προσωρινά ο κατήφορος των spreads.
Σε μπαράζ κινήσεων εκτάκτου ανάγκης προχωρούν Βρυξέλλες και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να αποτραπεί η επέκταση της ευρω-κρίσης, που παρασύρει, μετά την Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανήγγειλε την Τετάρτη την πρώτη έκδοση ομολόγων από τον Ιανουάριο του 2011.
Το ύψος τους θα κυμαίνεται από 5 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως διευκρινίσθηκε, στόχος είναι η εξασφάλιση πόρων για το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας.
Όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τα περισσότερα αναμένεται να πωληθούν στην Ευρώπη, αν και υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται από τις αγορές ως προάγγελος για την έκδοση ευρωομολόγων, προοπτική που δεν απέκλεισε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, εν όψει και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη, που αναμένεται να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές.
“Όπως γνωρίζετε -είπε ο Τρισέ- εμείς μέχρι στιγνμής δεν προωθούσαμε την ιδέα των ευρωομολόγων. Βεβαίως, ποτέ δεν πρέπει να λές ποτέ, αλλά δεν είχαμε σκεφτεί ότι αυτό θα ήταν απαραίτητο”.
Οι δηλώσεις Τρισέ, αλλά και οι εκτιμήσεις ότι την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, προκάλεσαν ήπια αποκλιμάκωση των spreads στην Ευρωζώνη, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκαν την Τρίτη η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και το Βέλγιο, όπου το επιτόκιο δανεισμού έχει διπλασιαστεί μέσα σε τέσσερις μήνες και τώρα φθάνει το 4%.
Ωστόσο, η πίεση στην Πορτογαλία συνεχίστηκε την Τετάρτη, καθώς η αυξημένη ζήτηση στη δημοπρασία 12μηνων εντόκων γραμματίων έγινε με “τσουχτερό” επιτόκιο, στο 5,28%.
“Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας”, επέμεινε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σόκρατες, αλλά αρκετοί αναλυτές προεξοφλούν την προσφυγή της Λισαβόνας στον μηχανισμό στηριξης.
Στην Ισπανία -κι εν όψει της έκδοσης 3τών ομολόγων την Πέμπτη- ο πρωθυπουργός Θαπατέρο εξήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές, με ιδιωτικοποιήσεις του 30% των κρατικών λαχείων και έως του 49% των μεγαλων αεροδρομίων.
Το πακέτο μέτρων θα ευνοήσει την οικονομική ανάκαμψη και τις θέσεις εργασίας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ο Θαπατέρο, ο οποίος όμως δέχθηκε τα φραστικά “πυρά” του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, που ζητά “ξεκάθαρη στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης”.
Περισσότερο συντονισμό στην Ευρωζώνη και αποφυγή των ακραίων δηλώσεων ζήτησε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Έλενα Σαλγάδο. Άφησε, μαλιστα, σαφείς υπαινιγμούς για τη στάση της Γερμανίας και της Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι πολύ εύκολο να συσχετίσουμε τις ημερομηνίες, που η αστάθεια αυξάνεται στις αγορές, με ορισμένες δημόσιες δηλώσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.
“Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το νόμισμά τους και την Ευρωζώνη”, διεμήνυσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών. Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι μελλοντικός μόνιμος μηχανισμός στήριξης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν αποτελεί απειλή.