Επί ποδός πολέμου έθεσαν τα συνδικάτα οι προτάσεις του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, που ανοίγουν νέο παράθυρο για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.
Επί ποδός πολέμου έθεσαν τα συνδικάτα οι προτάσεις του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση για ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, που ανοίγουν νέο παράθυρο για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.
“Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι μόνον η λύτρωση της επιχειρηματικότητας από τα μύρια όσα εμπόδια και αντικίνητρα, που χρόνια τώρα την αλυσοδένουν, μπορεί να ανοίξει ξανά το δρόμο προς την οικονομική ανάπυξη και την κοινωνική πρόοδο” δήλωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Και προκειμένου να μειωθεί το κόστος των υπερωριών και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, πρότεινε:
Συμψηφισμό των επιπλέον ωρών εργασίας έως 2 ώρες την εβδομάδα, με χορήγηση ρεπό τις επόμενες ημέρες
Διευθέτηση του χρόνου εργασιας σε 4μηνιαία βάση
Απασχόληση και το Σάββατο, με χορήγηση ενός επιπλέον ρεπό
Άρση των περιορισμών στην εκ περιτροπής απασχόληση, η οποία σήμερα επιτρέπεται για διάστημα έως 6 μήνες και κατόπιν διαβούλευσης
Ηλεκτρονική καταγραφή των υπερωριών, ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις
Ενημέρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κάθε 2 μήνες.
Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για “εκτός ορίων βουλιμία” από τους βιομήχανους και απαιτεί από την κυβέρνηση “να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, αυτές τις ‘φαεινές ιδέες’ του ΣΕΒ” καθώς και από τον ΣΕΒ “να πάρει πίσω τις προτάσεις του και να αναλάβει αυτό που καιρό έπρεπε να είχε κάνει, τη δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση”.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Δήμος Κουμπούρης μίλησε για ανάγκη αποκλεισμού του “κοινωνικού διαλόγου απάτης που γίνεται με την κυβέρνηση, με τις συμβιβασμένες ηγεσίες και με τους βιομήχανους για να κατακρεουργήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων παραπέρα”.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει πριν από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, ήταν ότι οι μειώσεις των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους στα προ πενταετίας επίπεδα.
Την ίδια ώρα, στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές σε ονομαστικούς όρους θα είναι εφέτος μειωμένες κατά 3,7%, και σε πραγματικούς όρους -συμπεριλαμβάνοντας και τον πληθωρισμό- θα είναι μειωμένες κατά 8,1%.
Ανάλογα είναι και τα στοιχεία της Κομισιόν που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν σε τούνελ λιτότητας τουλάχιστον για μια τριετία. Οι πραγματικές αποδοχές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφέτος θα είναι μειωμένες κατά 6,2%, το 2011 κατά 2,3% και το 2012 κατά 0,2%.
Στο πακέτο προτάσεων προς την κυβέρνηση, ο ΣΕΒ ζητεί, επίσης, απελευθέρωση του καθεστώτος στην αγορά με κατάργηση κοστολογικών ελέγχων, αλλά και κατάργηση των ανώτατων τιμών πώλησης προϊόντων. Ταυτόχρονα, προτείνεται η άμεση απελευθέρωση αμοιβών στα κλειστά επαγγέλματα, όπως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι (διαβάστε σχετική δημοσίευση).
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια ο οποίος σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, είπε ότι υπάρχει μια γραμμή κάτω από την οποία δεν μπορεί να πιεστούν άλλο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες που έχουν “καβούρια στην τσέπη”.