Ως μονόδρομο χαρακτήρισε, λίγο ως πολύ, την πολυετή λιτότητα για την Ελλάδα ο πρόεδρος της EKT. Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά στέλνει μήνυμα ότι δεν έχει "κλειδώσει" η επταετία για την αποπληρωμή του δανείου.
Ως μονόδρομο χαρακτήρισε, λίγο ως πολύ, την πολυετή λιτότητα για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για το εάν η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου σημαίνει περισσότερα χρόνια λιτότητας για τη χώρα μας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι “το ερώτημα αφορά τις κυβερνήσεις που δανείζουν, καθώς και το ΔΝΤ και την Κομισιόν που εξετάζουν και κρίνουν το πρόγραμμα”.
Πρόσθεσε, όμως, ότι η δική του θέση είναι πως “είναι ότι είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων και της ελληνικής οικονομίας”, ώστε να γυρίσουν -όπως είπε- μια και καλή σε αυτό που ονομάζεται “φυσιολογική λειτουργία της οικονομίας”.
“Αυτό που ονομάζουμε λιτότητα είναι λιτότητα σε σύγκριση με μία περίοδο όπου παρατηρούσαμε ασυνήθιστες συμπεριφορές και οι οποίες πρέπει να διορθωθούν απαραιτήτως. Προτιμώ να μην αναφέρω τα νούμερα που έχω κατά νου για να σας δείξω το μέγεθος της διαφοράς που είχε συσσωρευθεί με ονομαστικούς όρους” τόνισε ο κ. Τρισέ.
Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά έστελνε, διά του υπουργού Οικονομίας, το μήνυμα ότι δεν πρεπει να θεωρούμε δεδομένη την επταετή επιμήκυνση για την αποπληρωμή του ελληνικού δανείου.
“Μελετάμε την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά είναι λάθος να πούμε ότι θα επιμηκυνθεί στα επτά χρόνια. Το εξετάζουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράινερ Μπρούντερλε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τη διάρκεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής θα είναι σκληρές.
Στην Αθήνα, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε επιβράβευση των έως τώρα προσπαθειών την προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να επιτρέψει την αύξηση των αναπτυξιακών και των κοινωνικών δαπανών.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι απαιτείται ένταση των προσπαθειών τους μήνες που έρχονται, καθώς το στοίχημα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι ακόμα πιο δύσκολο.
Το μνημόνιο τελειώνει το 2013, σημείωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκπομπή “Ανατροπή” του Γ. Πρετεντέρη, στο MEGA. Παραδέχθηκε όμως ότι με βάση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ο έλεγχος θα γίνει ακόμα πιο αυστηρός τα χρόνια που έρχονται.