Παράταση στην παροχή ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2011 από την ΕΚΤ ανακοίνωσε ο Τρισέ. Δεν ανήγγειλε όμως κάποια σημαντική αύξηση στην αγορά κρατικών ομολόγων, όπως περίμεναν οι αγορές.
Παρατείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα έκτακτα μέτρα χορήγησης ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2011, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Το μέτρο ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς όμως να αναγγείλει -όπως περίμεναν οι αγορές- κάποια σημαντική αύξηση στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε σε διαρθρωτικές αλλαγές τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ειδικά για τις χώρες που -όπως είπε- “αντιμετώπισαν στο παρελθόν μειωμένη ανταγωνιστικότητα ή αντιμετωπίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη. “Η εξάλειψη της δυσκαμψίας στην αγορά εργασίας θα ενισχύσει περαιτέρω τη διαδικασία προσαρμογής αυτών των οικονομιών” τόνισε ο Τρισέ.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών είχε σημάδια απογοήτευσης. Την ώρα της συνέντευξης Τύπου, το ευρώ σημείωσε ελαφρά πτώση έναντι του δολαρίου. Γρήγορα, όμως, ανέκτησε έδαφος, ενώ αποκλιμακώθηκαν σταδιακά και τα spreads στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με την πεποίθηση των επενδυτών ότι η ΕΚΤ σπεύδει, παρασκηνιακά, σε βοήθεια της προβληματικής περιφέρειας της Ευρωζώνης. Ο Τρισέ απέφυγενα επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σχετικές πληροφορίες.
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων -που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει σε εφαρμογή από τον περασμένο Μάιο- διχάζει τους Ευρωπαίους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κυρίως των Γερμανών, με τον επικεφαλής της Bundesbank Άξελ Βέμπερ να έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή του.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την ανάγκη να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. “Η διαρκής εκτύπωση νέου χρήματος δεν είναι λύση. Τα πιεστήρια χρήματος δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των πολιτικών” τόνισε ο Ράινερ Μπρουντερλε.
Παράλληλα, ο Μπρούντερλε εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν τα ποσά που έχει στη διάθεσή του ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα καταφέρουν να βάλουν σε τάξη, μόνες τους, τα δημοσιονομικά τους.
Η έξοδος της Μαδρίτης την Πέμπτη στις αγορές, πάντως, για την πώληση 3τών ομολόγων, σημαδεύτηκε με εκτίναξη του επιτοκίου δανεισμού στο 3,7%, περίπου 1% υψηλότερο από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Αίσθηση δημιουργούν οι πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης φαίνεται ότι μπορεί να υπολογίζει και σε αμερικανική χείρα βοηθείας.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την επέκτασή του εν λόγω μηχανισμού με επιπλέον δέσμευση κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία.
Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Απεσταλμένος του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Γκάιτνερ είχε την Τετάρτη επαφές στη Μαδρίτη, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκεται για τον ίδιο σκοπό σε Παρίσι και Βερολίνο.