Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα του συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στον χαρακτηρισμό "PIGS", που αποδίδεται στις προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά κυριολεκτικά σημαίνει "γουρούνια".
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα του συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στον χαρακτηρισμό “PIGS”, που αποδίδεται ως αρκτικόλεξο στις προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά κυριολεκτικά σημαίνει “γουρούνια”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: “Ανήκω σε μια ομάδα που λέγονται ‘PIGS’ (σ.σ. γουρούνια). Δεν ξέρω αν σας… μοιάζω, αλλά είμαι κι εγώ ένα από αυτά. Και είμαι περήφανος που είμαι. Τα αρχικά αυτά σημαίνουν Πορτογαλία, Ιταλία ή Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία. Ξέρετε πόσο υπερήφανος είμαι που είμαι Έλληνας. Ο,τι κι αν λέμε, ο,τι κι αν περνάμε, πιστεύω βαθιά στην Ελλάδα στη χώρα μου και στον ελληνικό λαό”.
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναφέρει την πρότασή του για ευρωομόλογα, λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου θα οριστικοποιηθούν και οι ρυθμίσεις για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
“Καθώς οι αγορές γίνονται είτε πιο επιφυλακτικές είτε πιο κερδοσκοπικές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο για να χρηματοδοτήσουμε τις κοινές μας ανάγκες, για παράδειγμα, μέσω των ευρω-ομολόγων” είπε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι η ιδέα αυτή αποκτά δυναμική και είναι και δίκαια, αφού θα προβλέπει ποινές για εκείνους που δεν συμμορφώνονται και πλεονεκτήματα για εκείνους οι οποίοι κυβερνούν συνετά”.
Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί πως η καταρχήν απόφαση για επιμηκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προσφέρει “ανάσα” στην ελληνική οικονομία και ήδη σχεδιάζει κινήσεις προσέγγισης με την αντιπολίτευση.
Την ώρα, πάντως, που η κυβέρνηση επιδιώκει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει πως η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει μείγμα πολιτικής.
Μιλώντας την Πέμπτη στους πρέσβεις των χωρών – μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του καταψήφισε το μνημόνιο, ενώ παράλληλα στήριξε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση.
“Η πολιτική της κυβέρνησης -είπε ο πρόεδρος της ΝΔ- προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση μάλλον, παρά μειώνει το έλλειμμα, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διόγκωση του χρέους. Διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με την ανάπτυξη”.