Με πυρά από την αντιπολίτευση και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να υπεραμύνεται της προσπάθειας που έγινε μέχρι σήμερα για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή της Βουλής.
Με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υπεραμύνεται της προσπάθειας που έγινε μέχρι σήμερα για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά ξεκίνησε την Πέμπτη η συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε με σκληρή γλώσσα τη ΝΔ για τη θέση της ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα αλλά και τα κόμματα της αριστεράς για “τη ρητορική τους περί παύσης πληρωμών”.
“Η μόνη χρονιά που το τελικό έλλειμμα είναι λιγότερο από αυτό που προϋπολογίστηκε είναι το 2010, γι’ αυτό πρέπει να μπορεί ο καθένας να κοιτάζεται στον καθρέφτη και με λίγη σοβαρότητα” τόνισε.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, εισηγητής της ΝΔ, ανεβαίνοντας στο βήμα έκανε λόγο για “παλινωδίες”, “ανευθυνότητα”, “αναβλητικότητα” και “αναποφασιστικότητα” της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι ακόμα μια φορά τα βάρη του προϋπολογισμού καλούνται να πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, δέχτηκε πυρά και από ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζουν “αντιλαϊκό και καταστροφικό” τον νέο προϋπολογισμό.
“Έχουμε να κάνουμε μια πρωτόγνωρη, βάρβαρη, αντιλαϊκή επίθεση. Έχει ταξικό χαρακτήρα. Μέτρα περιοριστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος, το οποίο συνεχώς διογκώνεται” τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
“Όταν κάποιος εισηγείται έναν υφεσιακό προϋπολογισμό, και προβλέπει ο ίδιος αύξηση ανεργίας και υψηλό ποσοστό πληθωρισμού, πάρτυ με αυτά τα δεδομένα δεν κάνουμε. Δεν χρειάζονται τέτοιου είδους αλαζονείες” σημείωσε ο Μάκης Βορίδης από τον ΛΑΟΣ.
“Να αποσυρθεί πάραυτα” αυτός ο προϋπολογισμός ζήτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών: Πρέπει να τον πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων. Ή αυτός ο προϋπολογισμός θα αποσυρθεί ή θα καταστραφεί η χώρα”.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην επιτροπή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις και αμέσως μετά θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί.