"Πάρτε μέτρα για να έχετε αξιόπιστα δημοσιονομικά", δήλωσε εν ολίγοις ο Τρισέ, προσθέτοντας όμως πως η ΕΚΤ κάνει ενέσεις ρευστότητας. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί αντιστέκονται στην έκδοση Ευρωομολόγου.
Μήνυμα για λήψη μέτρων που θα επιτρέπουν αξιόπιστα δημοσιονομίκά για το 2011, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ προς όλες τις χώρες της Ευρωζώνη και τόνισε: “Έχει μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα σας μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα για την ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας και έχει μεγάλη σημασία για την εμπιστοσύνη επενδυτών και δανειστών”.
Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της ΕΚΤ και δήλωσε πως γίνονται ενέσεις ρευστότητας στην ευρωζώνη ανάλογες με την νομισματική πολιτική, ενώ πρόσθεσε: “Επίσης έχουμε και πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που θα απορροφήσει όλη αυτή την ρευστότητα”.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρουν οι Financial Times, προγραμματίζει την έκδοση ομολόγων για τα επόμενα τρία χρόνια, συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων Ευρώ, όμως οι Γερμανοί συνεχίζουν να αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιέργκ Άσμουσεν, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος είπε: “Εάν δημιουργήσουμε Ευρωομόλογα απλά ως ένα οικονομικό εργαλείο, αλλά δεν προσαρμόσουμε, όλο το δημοσιονομικό πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, θα έχουμε μόνο ένα εργαλείο, που δε θα ταιριάζει με τις υπόλοιπες κρατικές δομές. Άρα είναι ξεκάθαρο το ‘όχι’ από τη Γερμανία σε ένα τέτοιο είδος Ευρωομολογών”.
Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έκανε λόγο για ένα ισχυρό ευρώ που αποτελεί και το συνολικό συμφέρον, ενώ τόνισε μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Les Echos: “Εφόσον η ανάλυση της Κομισιόν, της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. καταλήξει στο συμπέρασμα της χρεοκοπίας, τότε η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, με την μία ή την άλλη μορφή, θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του προγράμματος διάσωσης”.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε, εν τω μεταξύ, να καθορίσει εκ των προτέρων τα ποσά, που μπορεί να διαθέσει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με την Καρολίν Άτκινσον, διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, να δηλώνει: “Οταν δανείζουμε χρήματα, το κάνουμε κατά περίπτωση σε κράτη-μέλη μας. Δεν συνεισφέρουμε σε ένα κοινό Ταμείο, για ένα κράτος-μέλος αυτού του Ταμείου”.
Με τα βλέμματα όλων στραμμένα πάνω της, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοινώνει την Παρασκευή σειρά μέτρων, που περιλαμβάνουν τη μερική ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων και των μεγάλων αεροδρομίων της χώρας, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, αλλά και “ψαλίδι” στην φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων.
Με συνέντευξή του στο CNBC, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Θαπατέρο προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους λέγοντας: “Η Ισπανία είναι η χώρα από τις ευρωπαικές χώρες, μεγάλες ή μεσαίες, που χρειάστηκε λιγότερες “ενέσεις” κεφαλαίου στο οικονομικό της σύστημα”
Όμως, το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται για την περιφέρεια της Ευρωζώνης, καθώς η κρίση χρέους αφήνει τώρα τα σημάδια της στις τράπεζες της Ιταλίας -ενδεικτικά, η μεγαλύτερη εξ αυτών, η UniCredit είδε, τον Νοέμβριο, το κόστος ασφάλισης του χρέους της να καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο εδώ και δύο χρόνια.
Ενώ στην Πορτογαλία, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας ?Ζορνάλ ντε Νεγκότσιος? αναφέρει -επικαλούμενη ανώνυμες πηγές- ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Λισαβόνα θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011.