Οι φορείς σπεύδουν να οριοθετήσουν τις θέσεις τους για τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις μετά την ένταση, που δημιουργήθηκε σχετικά με την κρυφή συνάντηση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Επιστολή ΓΣΕΕ προς Λ. Κατσέλη
“Μαραθώνιος” παρασκηνιακών διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου την επόμενη Πέμπτη στην Βουλή.
Στο επίκεντρο είναι το ποσοστό μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα, με στόχο την αποφυγή των απολύσεων.
Η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς την κ. Κατσέλη και στον προεδρεύοντα των διαβουλεύσεων καθηγητή Γιάννη Κουκιάδη, αποσαφηνίζει τις “κόκκινες” γραμμές της, θέτοντας ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση την ισχύ της επέκτασης εφαρμογής της σύμβασης.
Επίσης, χαρακτηρίζε την περικοπή 12% των μισθών, “γενικευμένο κουστούμι”, το οποίο όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ είναι “απαράδεκτο”.
Ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του MEGA επέμεινε πως δεν υπήρξε συμφωνία με τον ΣΕΒ και απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε, λέγοντας:
“Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακόμα και εγώ να συμφωνήσω, υπάρχουν δυνάμεις, που πρέπει να αποφασίσουν στη ΓΣΕΕ και δεύτερον πολύ σημαντικό, ό,τι να συμφωνήσουμε εμείς, η διαπραγμάτευση γίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εκπροσώπους της τρόικα” υποστήριξε ο κ. Παναγόπουλος.
Αλλά και οι έμποροι έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τη Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι συμφωνούν με την απόκλιση της επιχειρησιακής από την κλαδική σύμβαση χωρίς να θίγονται τα κατώτατα όρια και τάσσονται υπέρ της υπογραφής συμβάσεων ειδικών συνθηκών με μειωμένες αποδοχές, όταν η επιχείριση αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες.
“Δύο είναι οι λύσεις. Ή δεν γίνονται διαβουλεύσεις και παραμένουμε στο νόμο που προβλέπει όλων των κατωτάτων ορίων ή προτάσσεται μια κοινή θέση των εταίρων και έχουμε βελτίωση στο μνημόνιο που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους” υποστηρίζει ο Γιάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου.
Πάντως είτε τα βρουν είτε δε τα βρουν οι εταίροι, το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η οποία προβλέπει:
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών, για δύο χρόνια το πολύ (1+1 έτος)
Οι μειώσεις μισθών να μην είναι μεγαλύτερες του 12% από τις αμοιβές που προβλέπουν οι κλαδικές
Να μην γίνονται απολύσεις κατά το διάστημα ισχύος των ανωτέρω
Οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις, συστήνοντας ενώσεις εργαζομένων.
Στην κυβέρνηση εκφράζουν απαισιοδοξία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και εύχονται να υπάρχει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις.
Η ΝΔ από την πλευρά της, διαμηνύει πως θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων για να μην κατηγορηθεί οτι προσπαθεί να επιβάλλει τη δική της άποψη.