Να ρίξουν το βάρος στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας ζήτησε από τους υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας όμως οτι τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα πρέπει να επιτευχθούν. Προειδοποίηση σοκ από τη Standard & Poors
Να δώσουν βάρος στην τόνωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας, ζήτησε από τους υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, αναφερόμενος ταυτόχρονα και στο ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας των διαρθρωτικών αλλαγών, που όμως πρέπει να γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγνώριση των όσων έγιναν τους προηγούμενους μήνες και πρόσθεσε: “Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι θα εξεταστεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ ευρώ. Δεν είναι μια χαριστική κίνηση αλλά αναγνώριση της προσπάθειας. Η εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται παντού πια. Χωρίς εφησυχασμό έχουμε πολλή δουλειά το προσεχές διάστημα και ιδιαίτερα τον επόμενο χρόνο, που είναι έτος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών”.
Την ίδια στιγμή η χώρα μας έμπαινε στο στόχαστρο του Οίκου Αξιολόγησης Standard & Poors, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας σε περίπτωση που ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θέσει σε δυσμενέστερη θέση τους ιδιώτες επενδυτές κρατικών ομολόγων.
Η σημερινή ανακοίνωση του Οίκου Αξιολόγησης έρχεται να προστεθεί στις εκτιμήσεις αναλυτών και στελεχών επενδυτικών ομίλων οτι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μαζί και με την “προειδοποιητική βολή” του ίδιου οίκου λίγες ημέρες νωρίτερα για την Πορτογαλία, υπάρχει η αίσθηση οτι καλλιεργείται ψυχροπολεμικό κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα συζητηθεί ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών στο Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η κίνηση της Standard & Poors προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα, αφού θεωρείται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης εν όψει των αποφάσεων για τον νέο μηχανισμό σταθερότητας και το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: “Η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013. Η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του Μηχανισμού στις αγορές, η οποία αγνοεί το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας.”
Η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΔΝΤ πάντως όχι μόνο επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης για την Ελλάδα, αλλά αποκάλυψε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως τα συμπληρωματικά δάνεια λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα σκεφτόμασταν σε κάποια στιγμή, όχι σήμερα όπως είπα, κάποια στιγμή του χρόνου την επιμήκυνση μελλοντικών αποπληρωμών. Υπάρχει ένας αριθμός επιλογών εδώ. Έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε.”
Σε ημερίδα της EUROBANK για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Νίκος Νανόπουλος, σημείωσε ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει να διαταράσσεται η εφαρμογή του Προγράμματος Προσαρμογής και πρόσθεσε: “Η απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος δεν πρέπει να διαταράσσεται ούτε να αμφισβητείται από κανενάν και οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν πόσο επικίνδυνο είναι να αποκλίνουμε έστω και λίγο από τους στόχους μας, χωρίς να πραγματοποιούμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές κινήσεις”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, Νίκου Καραμούζη, ο οποίος επισήμανε ότι το κράτος λειτουργεί ανασχετικά στην επιχειρηματικότητα και σημείωσε: “Το υπερτροφικό, αναξιόπιστο, σπάταλο και αντιπαραγωγικό κράτος, που όλοι γνωρίζουμε μας έχει βλάψει επιχειρηματικά και εσάς και εμας”.
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ο προϋπολογισμός εδράζεται σε όλες τις παραδοχές. Περιλαμβάνει νέους φόρους και νέες περικοπές εντός και εκτός μνημονίου”.
Μιλώντας στη πρωινή εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι τα μέτρα του ΔΝΤ οδηγούν σε αδιέξοδο προσθέτοντας οτι: “Έλεγα ότι είναι αναγκαστική η επιμήκυνση, η οποία δεν φτάνει αν δεν πάρουμε όλα όσα χρωστάμε από το 2011 έως το 2019. Και να τους πούμε, αδυνατούμε, πάρτε ένα ομόλογο του 2025”.
Την παρέμβαση της ΕΚΤ ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: “Τυπώνοντας νόμισμα και ομόλογα, δανείζοντας με 1% επιτόκιο αγοράζοντας τα επισφαλή δάνεια. Προχωρώντας γοργά σε μια διαδικασία δίκαιης ρύθμισης του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του”.