Ο στρατός ανέλαβε την ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας, μετά την "λευκή" απεργία των ελεγκτών. Οργισμένοι οι εγκλωβισμένοι επιβάτες προπηλάκισαν απεργούς. Δεν πετάει ούτε η Iberia.
Χάος επικρατεί από το βράδυ της Παρασκευής στα αεροδρόμια της Ισπανίας μετά την απροειδοποίητη “λευκή” απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον δήλωναν ασθένεια μέχρι οι απουσίες έφτασαν σε ποσοστό 70% σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Άμεσα καθηλώθηκαν τα περισσότερα αεροσκάφη, ακυρώθηκαν πτήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες δεν γνώριζαν για τουλάχιστον μια ώρα ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπακάμπα, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, ότι η κύβέρνηση ενεργοποιεί νόμο του 1978 για πολιτική επιστράτευση των απεργών, οι οποίοι με το φόβο να οδηγηθούν στο στρατοδικείο, επιστρέφουν στους πύργους ελέγχου. Ωστόσο η κατάσταση δεν προβλέπεται να ομαλοποιηθεί πριν από τη Δευτέρα.
Αμέσως μετά την έναρξη της “λευκής” απεργίας η κυβέρνηση Θαπατέρο, βλέποντας πως η κατάσταση οδηγείται εκτός ελέγχου, είχε δώσει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο στρατό και άμεσα δυνάμεις του ανέλαβαν καθήκοντα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τα Κανάρια νησιά και τη Σεβίλη.
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες έχουν αναστείλει όλες τις πτήσεις τους από και προς τη χώρα της Ιβηρικής, ενώ η Iberia ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο επανάληψης των πτήσεων της, στις 7 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Κυριακής.
Άμεσα κινήθηκε και η ισπανική δικαιοσύνη, που ερευνά τις συνθήκες της απεργίας, ενώ από την πλευρά τους οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξετάζουν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση τους.
Πάντως κατά την προσέλευση τους σε ξενοδοχείο λίγο έξω από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης, για να συνεδριάσουν, προπηλακίστηκαν από εξαγριωμένους ταξιδιώτες.
Οι απεργοί ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Αφορμή όμως είναι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Θαπατέρο, για μερική ιδιωτικοποίηση όλων των αεροδρομίων της χώρας και την εκχώρηση σε ιδιώτες του μάνατζμεντ των δύο αεροδρομίων σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.
Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι να καθησυχάσει τις αγορές και να αποκλιμακώσει τις όποιες πιέσεις δέχονται τα επιτόκια των ομολόγων της.