Έκκληση Παπανδρέου για συμφωνία. Αγωνία στην κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Σύσκεψη Παπανδρέου - Κατσέλη - Παπακωνσταντίνου. Κρίσιμη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ.
Έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις απηύθυνε από το υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο ίδιος τόνισε πως έτσι θα ενισχυθεί η “αμυντική γραμμή” της Λούκας Κατσέλη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σημείωσε: “Προσωπικά θέλω να δώσω την απόλυτη στήριξη μου σε κάθε προσπάθεια, που γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους για να βρουν λύση από κοινού, παρά τις δυσκολίες και παρά τα αυστηρά πλαίσια στα οποία κινούμαστε. Είναι σημαντικό είτε σε θέματα οικονομικής πολιτικής, είτε κοινωνικής, είτε εργασιακής πολιτικής να επιδιώκουμε και να πετυχαίνουμε ευρύτερες συναινέσεις.”
Ωστόσο η κυβέρνηση είναι η απαισιόδοξη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και διαμηνύει προς τους κοινωνικούς εταίρους οτι θα “κατεβάσει” τη δική της πρόταση στις 20 Δεκεμβρίου.
Μετά το “γαϊτανάκι” μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το αν συμφωνήθηκε κάτι στην κρυφή συνάντηση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, όλες οι πλευρές σπεύδουν να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους ενόψει της προώθησης του σχεδίου νόμου της Λούκας Κατσέλη στο Υπουργικό συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης.
Οι κοινωνικοί εταίροι & το νομοσχέδιο
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος που δέχτηκε “πυρά” για τη στάση του έστειλε την Παρασκευή επιστολή προς την υπουργό Εργασίας και τον καθηγητή Γιάννη Κουκιάδη , βάζοντας τις “κόκκινες γραμμές” των συνδικάτων.
Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει περικοπή αμοιβών 12% έναντι των κλαδικών συμβάσεων, για 1+1 έτος υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν μαζικές απολύσεις.
Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το “γενικευμένο κουστούμι” περικοπής του 12% και ζητά να μην επιτρέπονται ελαστικές μορφές απασχόλησης και καμία μορφή απόλυσης ακόμα και 6 μήνες νωρίτερα από την εφαρμογή της σύμβασης με μειωμένες αμοιβές.
Επίσης το σχέδιο νόμου ορίζει ότι αν γίνουν τελικά απολύσεις, οι αποζημιώσεις θα υπολογίζονται με βάσει τον πρότερο μισθό, πριν από την περικοπή.
Το κείμενο του υπουργείου , το οποίο ακόμα και έτσι δύσκολα θα περάσει από την έγκριση της τρόικας προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμα και μέσω των κλαδικών ομοσπονδιών.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θέτει ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση να ισχύσει η μοναδική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ότι δηλαδή θα εξακολουθήσουν οι συλλογικές συμβάσεις να εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε εργασιακούς χώρους που δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά .
Η τρόικα όμως απαιτεί την κατάργηση της ρύθμισης αδιαφορώντας για τη συμφωνία Η Συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τη Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι συμφωνεί με την απόκλιση της επιχειρησιακής από την κλαδική σύμβαση χωρίς να θίγονται τα κατώτατα όρια ακόμα και όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Για το θέμα των συμβάσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας, τόνισε: “Όσο ψέμα αποδείχθηκε ότι δεν θα μειωθούν άλλοι οι μισθοί, άλλο τόσο ψέμα είναι ότι οι μισθοί πείνας, που φέρνουν δεν είναι για όλους τους εργαζόμενους και ότι θα σταματήσουν τις απολύσεις”.
Το ΛΑΟΣ χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις “γιατροσόφια” της κυβέρνησης, που θα διατηρήσουν σε κώμα της επιχειρήσεις αρκεί αυτές να μην πεθάνουν.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε: “Το κυβερνητικό μνημόνιο Νο 3 διαψεύδει τον πρωθυπουργό και φέρνει μεγάλες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.”
Επίθεση σε όσους πιστεύουν οτι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απαιτεί να συνθλιβούν τα εργασιακά δικαιώματα έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος πρόσθεσε: “Όσοι θέλουν κάτι τέτοιο ζητάνε τη διάλυση της κοινωνίας”.