Έντονο διάλογο μεταξύ Παπανδρέου και Μέρκελ κατά τη συζήτηση για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian. Τρισέ, Σαρκοζί, Γιουνκέρ στηρίζουν το ευρώ.
Σε έντονη συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η εφημερίδα που επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους αναφέρει οτι θέμα της ελληνογερμανικής κόντρας ήταν το θέμα του υπό διαμόρφωση μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τον οποίο το Βερολίνο πίεζε -εκτός από τη συμμετοχή των ιδιωτών – και για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα δημοσιονομικά απείθαρχα μέλη της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε στη κ. Μέρκελ πως κάτι τέτοιο θα ήταν “αντιδημοκρατικό” και τότε η Γερμανίδα καγκελάριος είπε σύμφωνα με την Guardian: “Εάν το Ευρώ εξελιχθεί σε μία τέτοια ομάδα, ίσως η Γερμανία θα πρέπει να το εγκαταλείψει”.
Αμέσως μετά το δημοσίευμα εκπρόσωπος της καγκελαρίας έσπευσε να υπογραμμίσει τη δέσμευση του Βερολίνου στο κοινό νόμισμα τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Η Γερμανία στηρίζει χωρίς όρους και με αποφασιστικότητα το Ευρώ”.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιουνκέρ, έσπευσε να στηρίξει δημόσια το ευρώ, και επέκρινε έστω και εμμέσως τη Γερμανία μιλώντας για κράτη – μέλη που προσπαθούν να επιβάλλουν τη βούληση τους στα υπόλοιπα και πρόσθεσε: “Οι ‘μεγάλοι’ της ηπείρου μας ας γνωρίζουν ότι είναι ‘μεγάλοι’ στα μάτια τους και μόνον, όχι όμως και στα μάτια της Ινδίας, της Κίνας, των ΗΠΑ. Με εκνευρίζουν πολύ όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετατρέπουν τα ευρωπαϊκά Συμβούλια Κορυφής σε… ρινγκ του μποξ”
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ στο Παρίσι και δήλωσε μετά τη συνάντηση τους οτι: “Το Ευρώ είναι αξιόπιστο και έχει γίνει, στα 10 χρόνια ύπαρξής του, το δεύτερο μεγαλύτερο νόμισμα παγκοσμίως”.
Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά τα δημοσιονομικά ορισμένων χωρών και τόνισε: “Όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι θεσμοί πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που είναι πολύ απαιτητικές. Έχουν κληθεί όλες οι κυβερνήσεις και το σύνολο των 27 χωρών αλλά και των 16 μελών της ευρωζώνης να κάνουν ένα ποσοτικό άλμα σε ο,τι αφορά τη δημοσιονομική και μακροοικονομική τους πολιτική”.