Θυελλώδης συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ με αποχωρήσεις συνδικαλιστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινό υπόμνημα ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για προστασία των κλαδικών συμβάσεων.
Έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις απηύθυνε από το υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο ίδιος τόνισε πως έτσι θα ενισχυθεί η “αμυντική γραμμή” της Λούκας Κατσέλη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σημείωσε: “Προσωπικά θέλω να δώσω την απόλυτη στήριξη μου σε κάθε προσπάθεια, που γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους για να βρουν λύση από κοινού, παρά τις δυσκολίες και παρά τα αυστηρά πλαίσια στα οποία κινούμαστε. Είναι σημαντικό είτε σε θέματα οικονομικής πολιτικής, είτε κοινωνικής, είτε εργασιακής πολιτικής να επιδιώκουμε και να πετυχαίνουμε ευρύτερες συναινέσεις.”
Στη θυελλώδη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: “Ήρθε η κατ’ εφαρμογήν του μνημονίου προσπάθεια ακύρωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όλου του πλέγματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει κατακτηθεί δεκαετίες τώρα με δύο κορυφαίες επιλογές που έβαλε η Τρόικα και απεδέχθη δυστυχώς η κυβέρνηση.”
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έκανε λόγο για θυσίες προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις ενώ πρόσθεσε: “Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Θα ματώσουν αυτό είναι σίγουρο. Θα χυθεί αίμα γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Γιατί η τάξη μας και από το παρελθόν, ήξερε και ξέρει οτι θα χρειαστούν θυσίες.”
Από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, αποχώρησαν κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου, η ΔΑΚΕ (ΝΔ) και η “Αυτόνομη Παρέμβαση” (ΣΥΡΙΖΑ),
Κάλεσμα στις κοινωνικές τάξεις να αντισταθούν στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κάνει το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωση του: “Η αισχρή συμπαιγνία κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ πρέπει να αποτύχει. Το έγκλημα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της γενίκευσης των μισθών πείνας πρέπει να συναντήσει την αποφασιστική και οργανωμένη αντίδραση όλων των μισθωτών.”
Το βράδυ της Παρασκευής έγινε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού, της υπουργού Εργασίας και του υπουργού Οικονομικών προκειμένου ο πρωθυπουργός να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη της κατάστασης μέχρι σήμερα καθώς την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Στρος Καν για κρίσιμες συζητήσεις.
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα νέο και ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί καθώς οι κοινωνικοί εταίροι παρέδωσαν στην κ. Κατσέλη κοινό υπόμνημα με το οποίο ενημερώνουν οτι είναι υπέρ της διατήρησης των κλαδικών συμβάσεων.
Πάντως η κυβέρνηση ασχέτως με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, διαμηνύει προς τους κοινωνικούς εταίρους οτι θα “κατεβάσει” τη δική της πρόταση στις 20 Δεκεμβρίου.
Οι κοινωνικοί εταίροι & το νομοσχέδιο
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος έστειλε την Παρασκευή επιστολή προς την υπουργό Εργασίας και τον καθηγητή Γιάννη Κουκιάδη , βάζοντας τις “κόκκινες γραμμές” των συνδικάτων.
Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει περικοπή αμοιβών 12% έναντι των κλαδικών συμβάσεων, για 1+1 έτος υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν μαζικές απολύσεις.
Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το “γενικευμένο κουστούμι” περικοπής του 12% και ζητά να μην επιτρέπονται ελαστικές μορφές απασχόλησης και καμία μορφή απόλυσης ακόμα και 6 μήνες νωρίτερα από την εφαρμογή της σύμβασης με μειωμένες αμοιβές.
Επίσης το σχέδιο νόμου ορίζει ότι αν γίνουν τελικά απολύσεις, οι αποζημιώσεις θα υπολογίζονται με βάσει τον πρότερο μισθό, πριν από την περικοπή.
Το κείμενο του υπουργείου , το οποίο ακόμα και έτσι δύσκολα θα περάσει από την έγκριση της τρόικας προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμα και μέσω των κλαδικών ομοσπονδιών.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θέτει ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση να ισχύσει η μοναδική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ότι δηλαδή θα εξακολουθήσουν οι συλλογικές συμβάσεις να εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε εργασιακούς χώρους που δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά .
Η τρόικα όμως απαιτεί την κατάργηση της ρύθμισης αδιαφορώντας για τη συμφωνία. Η Συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τη Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι συμφωνεί με την απόκλιση της επιχειρησιακής από την κλαδική σύμβαση χωρίς να θίγονται τα κατώτατα όρια ακόμα και όταν η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Το ΛΑΟΣ χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις “γιατροσόφια” της κυβέρνησης, που θα διατηρήσουν σε κώμα της επιχειρήσεις αρκεί αυτές να μην πεθάνουν.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε: “Το κυβερνητικό μνημόνιο Νο 3 διαψεύδει τον πρωθυπουργό και φέρνει μεγάλες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.”
Επίθεση σε όσους πιστεύουν οτι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απαιτεί να συνθλιβούν τα εργασιακά δικαιώματα έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος πρόσθεσε: “Όσοι θέλουν κάτι τέτοιο ζητάνε τη διάλυση της κοινωνίας”.