Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup ενδέχεται να συζητηθεί το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ. Πιθανή και η παρουσία του Στρος Καν, που έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα.
Τη Δευτέρα θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για τον χρονικό ορίζοντα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. Ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup θα βρίσκεται και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος αναμένεται την Τρίτη στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Ντομινίκ Στρος Καν θα βρεθεί κατ’ αρχήν η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και ειδικότερα ο προβληματισμός, που έχει εκφράσει η τρόικα για τις δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του νέου Φορολογικού Νόμου τουλάχιστον στις αρχές του 2011.
Προβληματισμός έχει εκφραστεί, επίσης, για τις δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των νοσοκομείων, με τη τρόικα να αναμένει απτά αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας. Στο “τραπέζι” θα τεθεί και η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα η εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο πεδίο της αγοράς εργασίας, των κλειστών επαγγελμάτων, της γραφειοκρατίας.
Σε συνέντευξη του στο “Έθνος της Κυριακής”, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η επιμήκυνση θα δώσει μια μικρή ανάσα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους και συμπληρώνει ότι αν και δεν βλέπει πρόβλημα με τη τέταρτη δόση, διαπιστώνει πρόβλημα διαχείρισης της κατάστασης εντός της Κυβέρνησης και προσθέτει: “Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν αρκετοί υπουργοί που δεν πιστεύουν αυτό που κάνουν. Θεωρούν ότι τους επιβάλλεται. Κάνουν λάθος. Αυτά τα μέτρα δεν είναι επιβεβλημένα επειδή το λέει το Μνημόνιο. Είναι μέτρα ορθολογικά, που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνουν”.
Με άρθρο του στην Ημερησία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή θα άρει κάθε επιφύλαξη για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια της μετά το τέλος του μνημονίου και θα βάλει τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους.
Τονίζει, όμως, ότι το πρόβλημα του χρέους θα παραμείνει και ως εκ τούτου απαιτείται να προωθηθούν τάχιστα βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ προσθέτει: “Σε κάθε περίπτωση οι όροι και οι χρόνοι αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, δεν αλλάζουν το ίδιο το μέγεθος του που θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2012 και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό και καμία καθυστέρηση στη συγκράτηση των ελλειμμάτων που το τροφοδοτούν”.
Την ίδια στιγμή η χώρα μας έμπαινε στο στόχαστρο του Οίκου Αξιολόγησης Standard & Poors, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας σε περίπτωση που ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θέσει σε δυσμενέστερη θέση τους ιδιώτες επενδυτές κρατικών ομολόγων.
Η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΔΝΤ πάντως όχι μόνο επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης για την Ελλάδα, αλλά αποκάλυψε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως τα συμπληρωματικά δάνεια λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα σκεφτόμασταν σε κάποια στιγμή, όχι σήμερα όπως είπα, κάποια στιγμή του χρόνου την επιμήκυνση μελλοντικών αποπληρωμών. Υπάρχει ένας αριθμός επιλογών εδώ. Έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε.”
Την ίδια στιγμή η χώρα μας έμπαινε στο στόχαστρο του Οίκου Αξιολόγησης Standard & Poors, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας σε περίπτωση που ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θέσει σε δυσμενέστερη θέση τους ιδιώτες επενδυτές κρατικών ομολόγων.
Η ανακοίνωση του Οίκου Αξιολόγησης έρχεται να προστεθεί στις εκτιμήσεις αναλυτών και στελεχών επενδυτικών ομίλων οτι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Μαζί και με την “προειδοποιητική βολή” του ίδιου οίκου λίγες ημέρες νωρίτερα για την Πορτογαλία, υπάρχει η αίσθηση οτι καλλιεργείται ψυχροπολεμικό κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα συζητηθεί ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών στο Μηχανισμό Σταθερότητας.
Την έκπληξη της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε με δηλώσεις του στο “Bloomberg” ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος τόνισε: “Μας ξάφνιασε πραγματικά η είδηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να συμβαίνει λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σχετίζεται πολύ περισσότερο με αυτό, νομίζω παρά τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζουμε. Η Ελλάδα πάει καλά. Έχουμε πάρει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία αποδεικνύεται ότι τώρα αποδίδουν. Μειώσαμε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ το έλλειμμα πράγμα πρωτοφανές και γι αυτό ξαφνιαζόμαστε”.