Συνεχείς επαφές θα έχει ο πρωθυπουργός από τη Δευτέρα αλλά και όλη την εβδομάδα με Μπαρόζο, Στρος Καν και Όλι Ρεν. Σίγουρη η συζήτηση για επιμήκυνση και πρόγραμμα στήριξης.
Επί τάπητος τίθενται όλα τα “καυτά” θέματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η πορεία του Προγράμματος Στήριξης και η προοπτική επιμήκυνσης της αποπληρωμής των 110 δισ. Ευρώ.
Ο πρωθυπουργός αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συζητήσει την ατζέντα της οικονομίας την επόμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν – που φτάνει στην Αθήνα την Τρίτη – και τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος έρχεται στη χώρα μας την Πέμπτη, για να λάβει μέρος σε συνέδριο για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θα ανανεωθεί για τις έως τώρα επιδόσεις μας, όμως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους δανειστές μας, ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα των επόμενων 100 ημερών.
Σχετικά με τις αλλαγές στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, προανήγγειλε με συνέντευξη του στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 μέχρι το τέλος της 4ετίας και πρόσθεσε: “Μπορούμε να μην προχωρήσουμε σε ένα νέο μισθολόγιο; Μπορούμε να μην άρουμε τις μισθολογικές ανισότητες; Υπάρχουν στελέχη, που διαθέτουν τα ίδια ακριβώς τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες αλλά λόγω του διορισμού τους σε άλλο υπουργείο αμείβονται με τεράστιες διαφορές.”
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας δήλωσε για το θέμα: “Η απάντηση των εργαζομένων στους εκβιασμούς, είναι η συσπείρωση και πάλη για αυξήσεις στους μισθούς για προστασία των ανέργων για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία”.
Μονόδρομο χαρακτήρισε τις αλλαγές στο Δημόσιο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξη στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ενώ ακολουθώντας τη γραμμή Τρισέ έστειλε μήνυμα και στα κόμματα αλλά και στους κοινωνικούς εταίρους, ότι η περίοδος λιτότητας θα είναι μακροχρόνια, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε ένα καθεστώς εικονικής ευημερίας που στηριζόταν στην υποθήκευση του μέλλοντος. Ο δρόμος εκείνος ήταν αδιέξοδος, όπως επώδυνα διαπιστώνουμε σήμερα. Αν θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μία σύγχρονη, ευημερούσα χώρα, μπροστά μας έχουμε μόνο μία επιλογή: την κατάφαση και ενεργητική συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας”.
ΜΕΝΤΡΕΚΑΣ
Όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, δηλαδή σε 100 ημέρες, θα πρέπει η κυβέρνηση να πρέπει να παρουσιάσει τα παρακάτω σχέδια:
Σχέδιο μείωσης των δαπανών Υγείας
Σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου
Νέο πλαίσιο, που θα διέπει τις συλλογικές συμβάσεις και το θεσμό της Διαιτησίας
Νομοσχέδιο για τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού
Διατάξεις για το άνοιγμα των “κλειστών” επαγγελμάτων και υπηρεσιών
Σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν τη τριετία 2012- 2014
Σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός τονίζει σε ανακοίνωση του: “Δεν χρειάζονται κατά την επίσκεψη των δανειστών μας ούτε επιδαψιλεύσεις, αλλά ούτε και αναθέματα. Επιβάλλεται να κατανοήσουν, ότι εκτός από την εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων πρέπει να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης”.
Επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών εξαπολύει με ανακοίνωση του ο Συνασπισμός στην οποία αναφέρει: “Ο κ. Ραγκούσης ηθελημένα αποσιωπά οτι το ‘κομματικό κράτος’ για την πάταξη του οποίου τόσος λόγος γίνεται, δεν είναι παρά αποτέλεσμα της πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ”.
Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει: “Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τη διάλυση της κοινωνκής συνοχής την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, την περαιτέρω υποβάθμιση της μισθωτής εργασίας”.
Στο θέμα της ανάγκης διαρθρωτικών αλλαγών παρενέβη και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε: “Στόχος μας είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές, που χρειάζονται στην οικονομία μας τις επόμενες 100 ημέρες και παραπέρα. Ο στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πολίτες, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας και πρέπει να αποφύγουμε ακρότητες και κανιβαλισμούς. Ο στόχος είναι η μείωση του κράτους.”