Συνάντηση Στρος Καν - Παπανδρέου στο Μαξίμου. Ο διευθυντής του ΔΝΤ εξήρε τις προσπάθειες και τη στάση του ελληνικού λαού, δήλωσε ότι όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποτελούν εγγύηση για το μέλλον, πρόσθεσε όμως πως απομένουν ακόμη πολλά, με έμφαση στην ανάπτυξη.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου είχε το μεσημέρι ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στην προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη μείωση των δημοσιονομικών προβλημάτων και την αποκατάσταση χρονίων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αναγνωρίζεται διεθνώς.
“Όσο πετυχαίνουμε τους στόχους, αναγνωρίζονται οι επιτυχίες και βελτιώνονται και οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση με βιώσιμο τρόπο” είπε ο κ. Παπανδρέου.
Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στο θέμα της επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ., λέγοντας πως “η προοπτική αυτή που έχει ανοίξει είναι ακριβώς αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας”. Δίνοντας δε τον λόγο στον Στρος Καν, τον ευχαρίστησε για τη θετική του στάση στο θέμα αυτό της επιμήκυνσης.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2011 θα δοθεί έμφαση στη συνέχιση και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε το 2012 η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξήρε τις προσπάθειες και τη στάση του ελληνικού λαού, που -όπως είπε- έχει πληγεί από τα δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα που “έχει λάβει με παρρησία η κυβέρνηση, αλλά αναγνωρίζει ότι οι προσπάθειες είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το έλλειμμα και το χρέος, λέγοντας πως τα αποτελέσματα είναι καλά και πως αποτελούν “εγγύηση για το μέλλον της χώρας”. Ανέφερε, όμως, πως απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Τόνισε, μάλιστα, πως “αυτό που έχουμε μπροστά ίσως είναι και πιο σημαντικό από αυτό που έχει γίνει”.
Ο κ. Στρος Καν εστίασε ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, λέγοντας πως χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας. Μίλησε για ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, έκανε αναφορά στην αγορά εργασίας, το σύστημα συνταξιοδότησης, την προώθηση του εμπορίου, των υπηρεσιών, της βιομηχανίας. Στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα, στην υγεία, και εκτίμησε ότι εάν γίνουν όλα όπως πρέπει, στο τέλος του 2011 και τις αρχές του 2012 η χώρα μας θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Ακολούθως, ο κ. Στρος Καν επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την προστασία των πιο ευάλωτων και ταυτόχρονα να συμβάλουν περισσότερο οι ευπορότερες ομάδες πληθυσμού. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μείωση της φοροδιαφυγής και ένα δίκαιο σύστημα.
“Όταν έχει μια τέτοια μεγάλη πρόκληση η χώρα -σημείωσε- ο μόνος τρόπος να γίνουν όλα αυτά με σωστό και δίκαιο τρόπο είναι να κατανοήσουν όλοι ότι πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, από την κορυφή μέχρι τη βάση της κοινωνίας, και οι πιο εύποροι να έχουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης”.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως για να στεφθεί με επιτυχία η όλη προσπάθεια που γίνεται, δεν αρκεί μόνον μια “κυβέρνηση γενναία”, αλλά χρειάζεται -όπως είπε- να υπάρξει υποστήριξη από τον ελληνικό λαό, απ’ όλα τα τμήματα της κοινωνίας και απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα. “Δεν είναι μια πολιτική μάχη μεταξύ κομμάτων, διακυβεύεται το μέλλον της χώρας” είπε στέλνοντας μήνυμα προς την αντιπολίτευση.
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Στρος Καν είπε ότι το Ταμείο βρίσκεται στην Ελλάδα για να βοηθήσει και παρότι δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την καχυποψία και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, τόνισε με νόημα: “Εμείς πηγαίνουμε σε χώρες που εκείνες μας καλούν γιατί έχουν προβλήματα και ψάχνουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο επίλυσης. Δεν είμαστε εμείς στη ρίζα των προβλημάτων”.
“Είναι καλύτερα που βρισκόμαστε εδώ, από το να μην βρισκόμασταν. Όσο συντομότερα πετάξετε με τα δικά σας φτερά και φύγουμε, τόσο το καλύτερο” πρόσθεσε και έστειλε το μήνυμα: “Μην μάχεστε εναντίον του γιατρού, καμιά φορά ο γιατρός σας δίνει φάρμακα που δεν σας αρέσουν, αλλά ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν, ο γιατρός προσπαθεί να σας βοηθήσει”.
Ερωτηθείς για το θέμα της επιμήκυνσης, ο κ. Στρος Καν το χαρακτήρισε “τεχνικό”, λέγοντας πως δεν έχει επείγον χαρακτήρα. Σημείωσε όμως πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα από το ΔΝΤ και την ΕΕ, δηλώνοντας την ετοιμότητα του Ταμείου προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνάντηση Στρος Καν – Παπούλια
Νωρίτερα, ο Ντομινίκ Στρος Καν συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο. Ο κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον διευθυντή του ΔΝΤ, είπε πως η κρίση χτυπά την πόρτα της Ελλάδας και πλήττονται οι ασθενείς κοινωνικές ομάδες και πρόσθεσε: “Πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται πως η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια της.”
Απαντώντας, ο Στρος Καν συμφώνησε πως η κρίση πλήττει τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες και σημείωσε πως πρέπει οι πλουσιότερες ομάδες του πληθυσμού να συμβάλλουν περισσότερο.
Η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ γίνεται λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου της τρόικα, αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα, μας καθώς το ΔΝΤ ενδιαφέρεται για την άμεση εφαρμογή αυτών των αλλαγών στο Δημόσιο.
Το φλέγον θέμα της επιμήκυνσης συζήτησαν τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες και ο Ζοζέ Μπαρόζο εκτίμησε πως πρόκειται για μια σχεδόν σίγουρη εξέλιξη και πως απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Την Πέμπτη στην Αθήνα έρχεται και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.