Αρνητικός και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, στην έκδοση ευρωομολόγων. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις από Μέρκελ και Σόιμπλε. Δεν πέρασε η πρόταση για αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Ο Γιούργκεν Σταρκ επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung” απέρριψε την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων λέγοντας: “Κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του”.
Ο ίδιος τονίζει πως το σημαντικότερο θέμα είναι η ενίσχυση του σεβασμού του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας από τα κράτη της Ευρωζώνης και υπεραμύνθηκε της πρότασης της που είχε διατυπώσει η Άγκελα Μέρκελ για αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση δημοσιονομικής παρεκτροπής, ενώ πρόσθεσε: “Δεν περνάμε νομισματική, αλλά δημοσιονομική κρίση. Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει περισσότερα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες για την ενίσχυση των κριτηρίων σταθερότητας στην ευρωζώνη. Ο,τι έχει προταθεί μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι η τελευταία λέξη”.
Αρνητική παραμένει η Άγκελα Μέρκελ στις προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγου, επικαλούμενη μάλιστα την ανταγωνιστικότητα στις αγορές ομολόγων, που λειτουργεί τώρα υπέρ της Γερμανίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνθήκη δεν επιτρέπει την έκδοση ευρωομολόγου, δηλαδή κανένα ενιαίο επιτόκιο για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Και πιστεύω ότι θα χαθεί έτσι ένα σημαντικό στοιχείο ανταγωνισμού, αν δεν επιτρέψουμε να είναι σαφής ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά κερδοσκοπικά στοιχεία ή εργαλεία στην αγορά”.
Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήρθαν ως απάντηση στο άρθρο του προέδρου του Eurogroup και του Ιταλού υπουργού Οικονομικών στους Financial Times, στο οποίο ανέφεραν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους: “Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με την έκδοση ευρωομολόγων, που θα εκδίδει ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ως διάδοχος του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο χρόνος πιέζει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει, ακόμη και εντός του μήνα, στη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού, με αποστολή να συγκεντρώσει σταδιακά ένα ποσό εκκρεμών αξιόγραφων, ισοδύναμο με το 40% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και κάθε χώρας μέλους της”.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικων λέει ότι το ευρω είναι καλό για τη χώρα του, που ασκει δημοσιονομική πειθαρχία και ότι πρεπει όλοι να παραδειγματιστουν από την πολιτική του Βερολίνου και προσθέτει απαντώντας σε ερώτηση για τα ευρωομόλογα: “Όχι, χωρίς σημαντικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν είναι δυνατό”.
Προσερχόμενος στη σύνοδο των Βρυξελλών ο Ολι Ρεν δεν “άνοιξε τα χαρτιά” του και δήλωσε: “Βρίσκω την ιδέα θεωρητικώς ελκυστική, ταυτόχρονα όμως θυμόσαστε ότι η Κομισιον εκανε πρόταση τον Μάϊο για ενα κοινό εργαλείο για ενα ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, που βασίστηκε σε εγγήσεις των κρατών μελών, και απορρίφθηκε στο συμβούλιο από τα κρατη μελη όταν δημιουργηθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας”.
Στο πλευρό της Γερμανίας τασσονται ανοιχτα η Ολλανδία και η Αυστρία με τον υπουργό Οικονομικών της τελευταίας, Γίζεφ Πρελ, να δηλώνει: “Είμαι πολύ επικριτικός έναντι ιδεών για ευρωομόλογα. Δεν γνωρίζω το ακριβές μοντέλο αλλά δεν γίνεται να πληρώνουν κι από πάνω χώρες, όπως η Αυστρία, που είναι πειθαρχημένη δημοσιονομικά για να διατηρήσει τη σταθερότητα στη χώρα”
“Όχι” στην αύξηση των διαθέσιμων
Στο συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας συζητήθηκε και η πρόταση για την αυξηση του ποσου του υφισταμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού, που προωθούν η βελγική προεδρία και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου.
Όμως εκεί πέρασε το γερμανικό “όχι”. Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως οι υπουργού Οικονομικών αποφάσισαν πως δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των διαθέσιμων και πρόσθεσε επικαλούμενος και την άποψη του διευθυντή του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ:”Δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη να δράσουμε άμεσα”
Το Ταμείο διαθέτει σήμερα 440 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων από τα κράτη – μέλη του ευρώ. Οι υποστηρικές της αύξησης των κεφαλαίων, μεταξύ αυτών και το Βέλγιο, που έχει την προεδρία της Ένωσης, είχαν στόχο τα διαθέσιμα κεφάλαια να φτάσουν τα 750 δισ. ευρώ, με τα επιπλέον 250 δισ. να διατίθενται από την ΕΕ και τα υπόλοιπα 60 από το ΔΝΤ.
Ο Ντομινίκ Στρος Κάν καλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γιατί η κρίση χρέους θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.