Το γερμανικό "μπλόκο" για ευρω-ομόλογο και για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης με επιπλέον ποσά επιφορτίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιπρόσθετο βάρος για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Το γερμανικό “μπλόκο” για ευρω-ομόλογο και για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης με επιπλέον ποσά επιφορτίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιπρόσθετο βάρος για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, από το πρωί της Τρίτης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόραζε μαζικά -όπως έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα- ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του πρακτορείου, κεντρικές τράπεζες προχώρησαν κι εκείνες με τη σειρά τους σε αγορά ελληνικών ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρω-ομολόγου, την ιδέα απέρριψε την Τρίτη και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Suddeutsche Zeitung”, ο Γιούργκεν Σταρκ σημειώνει ότι “κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του” και τονίζει πως το σημαντικότερο θέμα είναι η ενίσχυση του σεβασμού του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας από τα κράτη της Ευρωζώνης.
Ο Σταρκ υπεραμύνεται της πρότασης που είχε διατυπώσει η Άγκελα Μέρκελ για αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση δημοσιονομικής παρεκτροπής και προσθέτει: “Δεν περνάμε νομισματική, αλλά δημοσιονομική κρίση. Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ περιμένει περισσότερα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες για την ενίσχυση των κριτηρίων σταθερότητας στην ευρωζώνη. Ό,τι έχει προταθεί μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι η τελευταία λέξη”.
Στο Eurogroup της Δευτέρας συμμετείχε και ο Στρος Καν, ο οποίος πέραν της παρότρυνσης -που δεν έπιασε τόπο- για αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Στήριξης, είπε ότι και η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αγορές κρατικών ομολόγων. Το γεγονός προκάλεσε την ενόχληση του Τρισέ, που απάντησε πως η ΕΚΤ “δεν χρειάζεται παραινέσεις, είναι ανεξάρτητη αρχή και παίρνει τις αποφάσεις της σύμφωνα με τις εξελίξεις”.
Κατά τα άλλα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτησαν τα μέτρα που παίρνει η Πορτογαλία και της ζήτησαν να κάνει περισσότερα, ενώ ο πρωθυπουργός Σόκρατες έσπευσε ήδη να διαβεβαιώσει για επιπλέον αλλαγές στο εργασιακό με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο ξεκαθάρισε ότι η οικονομία της χώρας της δεν κινδυνεύει και πως η ιδέα για το ταμείο διάσωσης “ουδέποτε αφορούσε την Ισπανία”.
Στην Ιρλανδία, το απόγευμα της Τρίτης άρχισε η συζήτηση για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού με τις πρόνοιες του μνημονίου, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “με την κακοδιαχείριση και τα λάθη της” έφερε τη χώρα στο σημείο αυτό.
Οι κυβερνώντες απαντούν ότι εάν υιοθετούσαν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τις τράπεζες η χώρα “δεν θα είχε καν οικονομία σήμερα”, ενώ φαίνεται πως αντλούν αισιοδοξία από τη διευκρίνιση ενός εκ των δύο ανεξάρτητων βουλευτών -απ’ τους οποίους εξαρτάται η κυβέρνηση Κόουεν- ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.