Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά, με αιχμή τις επιχειρησιακές συμβάσεις. "Nομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο" δήλωσε η Λ. Κατσέλη, που ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά, με αιχμή τις επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς η κυβέρνηση αναμένει τις τελικές απαντήσεις επί του σχεδίου νόμου που παρέδωσε η κ. Κατσέλη, προκειμένου αυτό να συζητηθεί -ακόμη και αύριο εάν είναι δυνατόν- στο υπουργικό συμβούλιο.
Η κ. Κατσέλη ενημέρωσε την Τετάρτη το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και για τα θέματα του υπουργείου της και εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξη.
“Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, έχουμε ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να ρυθμιστούν, αλλά νομίζω ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε αυτή την εβδομάδα” ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός, αναφερόμενη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις.
“Το μνημόνιο είναι νόμος του κράτους” πρόσθεσε, υπογράμμισε όμως πως “πάντοτε γίνονται βελτιωτικές ρυθμίσεις” και τόνισε: “Στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο”.
Στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον κ. Παπούλια, η υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, θα μπορέσουν να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων, παράλληλα με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος.
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους “να βάλουν πλάτη”, εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρχει “συνεχής διάλογος, ενημέρωση και διαβούλευση με τους εταίρους, στο εσωτερικό και το εξωτερικό”.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι η τρόικα θα εγκρίνει το φλέγον θέμα της επέκτασης των συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ακόμα και αν δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά.
Η υπουργός, μάλιστα, επικαλείται τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων και την ανάγκη να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί και αναταράξεις στην αγορά εργασίας.
Μέχρι στιγμής, το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τις συμβάσεις προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές θα υπερισχύουν των κλαδικών, χωρίς να τίθεται συγκεκριμένο πλαφόν στη μείωση των αμοιβών, οι οποίες όμως δεν θα υποχωρούν και κάτω από τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ.
Οι ειδικές συμβάσεις θα υπογράφονται σε επιχειρήσεις όπου έχουν συσταθεί σωματεία, ενώ όπου δεν υπάρχει σωματείο, οι εργοδότες θα διαπραγματεύονται με την κλαδική ομοσπονδία.
Η διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων θα είναι 1+1 έτος και στο διάστημα αυτό θα απαγορεύονται οι ομαδικές απολύσεις.
Εάν υπουργείο και τρόικα δεν καταλήξουν στα κρίσιμα θέματα τις επόμενες δύο ημέρες, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.