Αλλαγές στις ΔΕΚΟ, εργασιακά, αναπτυξιακός και "πακέτο" φορολογικών ρυθμίσεων τίθενται σήμερα υπό την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Στόχος, να προχωρήσουν οι μεταρρθμίσεις με ταχείες διαδικασίες
“Πρασινο” φως για σαρωτικές αλλαγές σε τέσσερα μέτωπα ανάβει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με ζητούμενο το πρώτο πακέτο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων να ψηφιστεί από τη Βουλή με ταχείες διαδικασίες.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Πέμπτη στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την επιμήκυνση στην αποπληρωμή του ελληνικού δανείου από την τρόικα, αλλά και να μην υπάρξει πρόβλημα στην αξιολόγηση για τη τέταρτη δόση του δανείου.
Έτσι, σε πρώτη φάση θα περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο:
Το νομοσχέδιο για τα μισθολογικά 100 και πλέον ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου
Το νέο πλαίσιο που θα διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα διασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και θα ρυθμίζει τις διαδικασίες διαιτησίας
Ο νέος Αναπτυξιακός, που θα ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου έτους
Το “πακέτο” των φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ, στις εσωτερικές αλλαγές του Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα, στα Τέλη Ταξινόμησης των αυτοκινήτων, στη φορολογία των επιχειρήσεων, στο “πάγωμα” του πόθεν έσχες για τη πρώτη κατοικία.
Σε δεύτερη φάση, στο υπουργικό θα έρθουν το νομοσχέδιο-σκούπα για τα “κλειστά” επαγγέλματα, καθώς και ο φορολογικός “Καλλικράτης”.
Ειδικά όσον αφορά στο “ψαλίδι” στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΣΕ στις μισθολογικές δαπάνες, δηλαδή βασικός μισθός και συνολικό κονδύλι για επιδόματα που δεν θα ξεπερνούν το 10% του κονδυλίου για βασικούς μισθούς. Θα τεθεί, επίσης, οροφή αποδοχών στις 4.000 ευρώ το μήνα, ενώ είναι υπό μελέτη το εάν θα μείνουν στο απυρόβλητο αποδοχές έως 1.800 ευρώ.
Οι περικοπές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στις ΔΕΚΟ αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ. Διά στόματος πρωθυπουργού, ωστόσο, έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο πισωγύρισματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, χαρακτήρισε το 2011 έτος μεγάλων θεσμικών, διαρθρωτικών αλλαγών.
“Και το 2011, χωρίς να αμελούμε τη συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μεγάλες θεσμικές, διαρθρωτικές αλλαγές -γιατί κάναμε σημαντικά βήματα και το 2010- ώστε αυτές τις δυνατότητες που έχουμε, να τις κάνουμε όχημα μετάβασης στη βιωσιμότητα και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να προχωρήσουμε σε μια οικονομική, κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερότητα, σε μια Ελλάδα που αισιοδοξεί, που δεν φοβάται, που αντιμετωπίζει το μέλλον πατώντας γερά στα πόδια της, χωρίς ‘δάνειες’ δυνάμεις και επιτηρήσεις” τόνισε ο πρωθυπουργός.