Νεα δεδομένα στην αγορά εργασίας, με περικοπές μισθών χωρίς να αποφεύγονται οι απολύσεις με μικρότερες αποζημιώσεις, φέρνουν οι ρυθμίσεις για την υπερίσχυση των ειδικών εργασιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
Νεα δεδομένα στην αγορά εργασίας, με περικοπές μισθών χωρίς να αποφεύγονται οι απολύσεις με μικρότερες αποζημιώσεις, φέρνουν οι ρυθμίσεις για την υπερίσχυση των ειδικών εργασιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
Η Λούκα Κατσέλη φαίνεται ότι “κέρδισε” τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και το “πάτωμα” των 740 ευρώ, αλλά υποχώρησε σε κομβικά σημεία όπως ειναι το θέμα των απολύσεων, όπου δεν προβλέπεται “ρήτρα”.
Οι απολύσεις αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αρκεί να παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων. Ο εργοδότης διευκολύνεται έτσι να απολύσει παλαιότερους “ακριβούς” υπαλλήλους και να προσλάβει νέους, με χαμηλότερο μισθό.
Εκτός από τη δυνατότητα μείωσης μισθών και τις απολύσεις, υπό διαπραγμάτευση τίθενται το ευέλικτο ωράριο, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση και η διάρκεια της σύμβασης με μειωμένες αποδοχές, η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 χρόνια αν συμφωνήσουν οι εταίροι.
Για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση, ενώ αυξάνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς διαθεσιμότητας από 6 σε 9 μήνες.
Σκληρές είναι οι ρυθμίσεις για όσους μπαίνουν στην αγορά εργαασίας. Οι “υπό δοκιμή” εργαζόμενοι για διάστημα 1 έτους δεν θα αποζημιώνονται όταν απολύονται.
Επίσης, μειώνεται σε 1 μήνα ο χρόνος προειδοποίησης σε όσους απολύονται μετά από 1-2 έτη δουλειάς και δικαιούνται αποζημίωση 1 μήνα.
Ακόμη, απαξιώνεται ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Στη συμφωνία με την τρόικα υπάρχουν εκκρεμότητες, για τις οποίες όμως το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα ανατρέψουν την ουσία του σχεδίου νόμου.
Τοποθετήσεις – Αντιδράσεις
Μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε το νέο καθεστώς των ειδικών συμβάσεων που ενισχύει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
“Με το νέο πλαίσιο -είπε ο πρωθυπουργός- ούτε καταργούνται, ούτε αναιρούνται, ούτε υποβαθμίζονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Ούτε καταργείται ο κατώτατος μισθός, ούτε καθιερώνονται ελεύθερες απολύσεις, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι και, φυσικά, δεν μειώνονται γενικευμένα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα”.
“Ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και σε επιχειρησιακό επίπεδο και, μόνο όταν υπογράφεται ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, δεν εφαρμόζονται οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις” πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε την κυβέρνηση για την αιφνιδιαστική προώθηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις χωρίς συναίνεση.
Η Αλεκα Παπαρήγα τονίζει ότι οι αλλαγές ξεθεμελιώνουν κατακτήσεις χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τη Λούκα Κατσέλη να παραιτηθεί, ο ΛΑΟΣ τάχθηκε κατά της μειωσης των μισθών και η Δημοκατική Αριστερά δήλωσε αντίθετη στις πολιτικές που καταστρέφουν τα εργασιακά δικαιώματα.
Η ΓΣΕΕ, που προχωρεί σε στάση εργασίας την Πέμπτη, υποστηρίζει ότι κανείς συνδικαλιστής δεν θα συνυπογράψει μειώσεις μισθών ή απολύσεις.
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις – μέλη του δεν φαίνονται διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν ευρέως τις νέες συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές, καλεί τους εργαζόμενους σε ανοιχτό διάλογο και συμπληρώνει: “Η πραγματική ποιότητα και η ουσία των εργασιακών σχέσεων δεν καθορίζονται μόνον από τους νόμους που ψηφίζονται, αλλά και από τις αντιλήψεις που επικρατούν”.