Επιτάχυνση των αλλαγών ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, ζήτησαν τόσο ο Ευρωπαίος επίτροπς, Όλι Ρεν, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, τόνισαν για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποτελούν και το δυσκολότερο στοίχημα συγκριτικά με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μάλιστα και οι δύο επισήμαναν ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Οι δανειστές μας δίνουν επίσης έμφαση και στην επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η ύφεση το Γ΄ τρίμηνο του 2010 έφτασε στο 4,6% αντί των εκτιμήσεων για 4.5%, αφού η διαφορά μεταξύ Β΄ και Γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 1,3% αντί της εκτίμησης του 1,1%. Η νεώτερη εκτίμηση συνολικά για το 2010 κάνει λόγο για ύφεση 4,2% ποσοστό που ξεπερνά την αρχική εκτίμηση κατά 0,2%.
Ωστόσο παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για το 2010 ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η χώρα μας θα επιστρέψει σε περιβάλλον ανάπτυξης μέσα στο 2012 και τόνισε μετά τη συνάντηση του με τον Όλι Ρεν: “Στόχος μας για το 2011, δεν είναι μόνο η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος κάτι το οποίο ούτως ή άλλως προχωράμε, αλλά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012″.
Μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια η κυβέρνηση έχει να επιτύχει τους εξής στόχους:
Πάταξη της φοροδιαφυγής
Ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών
Έλεγχος των δαπανών στους ΟΤΑ και την Υγεία
Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία κυρίως σε φάρμακα & νοσοκομεία
Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Απελευθέρωση υπηρεσιών
Αναδιάρθρωση & Περιορισμός μισθολογικού κόστους στις Δημόσιες Επιχειρήσεις
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός δρόμου και πρόσθεσε: ” Έχουμε κάνει πολλά πρώτα βήματα, πετυχημένα, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα μπροστά μας και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν διστάζουμε να επαναλμβάνουμε τη βούληση μας να προχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο, που οδηγεί την Ελλάδα, να αποκτήσει υγιή δημόσια οικονομικά και να μπει σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, πλούτο για την Ελλάδα και για τους Έλληνες.”
Ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για δεύτερο γύρο διαρθρωτικών αλλαγών και τόνισε: ” θέλω να πω ότι μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Κομισιόν εργάζεται για σας και στηρίζει την Ελλάδα”.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόλ Τόμσεν μιλώντας στο συνέδριο του “Economist” ανέφερε ξεκάθαρα ότι η τρόικα θεωρεί τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εστία σπατάλης και τόνισε πως περιμένει εκτός των άλλων και δραστικές περικοπές αποδοχών και πρόσθεσε: “Δεν μπορεί να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δεν γίνεται όμως να μειώνουμε συνεχώς μισθούς και συντάξεις. Χρειάζεται ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα ώστε να είναι κοινωνικά αποδεκτό. Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να πληρώνει φόρους. Αυτό είναι το ένα. Πρέπει επίσης να μειωθούν και οι δαπάνες στις ΔΕΚΟ πολλές από τις οποίες πληρώνουν μισθούς πολύ πάνω από το μέσο όρο μισθών της χώρας.
Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμό των θεσμών ζήτησαν στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, λέγοντας: “Αν δεν αλλάξουμε τους θεσμούς μας, αν δεν δημιουργήσουμε θεσμούς σταθερούς, οι οποίοι είναι απεξαρτημένοι από το πολιτικό και το κομματικό μας σύστημα οι προοπτικές διατηρίσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής ανάπτυξης είναι περιορισμένες”