Την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών προβλέπει οριστικά το νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η Λούκα Κατσέλη.
Οριστικά πλέον οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας θα υπερισχύουν των αντίστοιχων κλαδικών και να προβλέπει μισθούς μειωμένους σε σχέση με τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές δεν μπορούν να είναι μικρότερες από τα 740 ευρώ της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Το υπουργικό συμβούλιο μετά από “μαραθώνια” συνεδρίαση, έδωσε το “πράσινο” φως στη Λούκα Κατσέλη και η υπουργός εργασίας κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να καταρτιστούν και σε επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σωματείο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση τις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση θα αναλαμβάνει το αντίστοιχο κλαδικό συνδικάτο.
Η Λούκα Κατσέλη (δείτε δηλώσεις), εξερχόμενη του υπουργικού συμβουλίου απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τόνισε: “Δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ο,τι θέλει μέσα στην επιχείρηση αλλά το πως θα προσδιοριστούν οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο”.
Απαραίτητη για την εφαρμογή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι η υποβολή από εργοδότη και εργαζόμενους κοινής αιτιολογικής έκθεσης, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι κατάρτισης της ειδικής σύμβασης.
Ωστόσο η Λούκα Κατσέλη τόνισε πως το υπουργείο Εργασίας, διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και έτσι να καλύπτονται οι εργαζόμενοι σε αυτές.
Όμως σε ερώτηση εάν η τρόικα έχει συμφωνήσει με την παράμετρο της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων κατά περίπτωση η Λούκα Κατσέλη απάντησε: “Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την τρόικα και οι ρυθμίσεις κατατέθηκαν ήδη. Έχουν σχεδόν κλείσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα”.
Πάντως στη δεύτερη επικαιροποίηση του μνημονίου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον νόμο, που επεκτείνει τις κλαδικές και επαγγελματικές συμβάσεις σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και το θέμα της προσφυγής στη μεσολάβηση και τη διαιτησία. Σύμφωνα με την πρόταση της Λούκας Κατσέλη, η προσφυγή στη διαιτησία θα μπορεί να γίνεται μονομερώς, από οποιοδήποτε μέρος εφόσον το άλλο αρνήθηκε τη μεσολάβηση.