Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων άφησε αιχμές για παρεμβάσεις των πολιτικών στο έργο των δικαστών, προκαλώντας την αιχμηρή αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Διαχρονικές ευθύνες απέδωσε στην πολιτική εξουσία ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο Εφετείο, το Σάββατο.
Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι η πολιτική εξουσία ασκεί κακόπιστη κριτική στη δικαιοσύνη όταν οι αποφάσεις της δεν είναι αρεστές, και πως επιχειρεί να την επηρεάσει,όταν ασχολείται με υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Αθανασίου “επέστρεψε”, μάλιστα, στην εκτελεστική εξουσία τις όποιες επικρίσεις, τονίζοντας ότι δεν έφτιαξαν οι δικαστές τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, με τις σύντομες παραγραφές που οδηγούν σε ατιμωρησία.
Ο πρόεδρος Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πρότεινε την κατάργηση του νόμου αυτού και την αντικατάστασή του με νέο, που να είναι όπως είπε- αποδεκτός από την κοινωνία.
Ακόμη, πρότεινε “σύσταση με φειδώ εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών της Βουλής για να μην ευτελίζονται οι θεσμοί στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης”.
Στη γεμάτη αιχμές ομιλία του, ο αρεοπαγίτης δήλωσε αντίθετος σε περαιτέρω θεσμικές και οικονομικές υποβαθμίσεις των δικαστών λειτουργών, λέγοντας με νόημα ότι δεν θα μετατραπούν σε υπαλλήλους.
Οι βολές του Χαράλαμπου Αθανασίου δεν έμειναν ασχολίαστες από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, ο οποίος σημείωσε με νόημα: “Όπως ακριβώς μπορεί να διατυπώνεται κρίση ελευθέρως και προς την πολιτική και προς του λειτουργούς της πολιτικής, κατά τον ίδιο τρόπο σε οριακές περιπτώσεις, χωρίς ποτέ να προσωποποιείται η κρίση ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, μπορούν ασφαλώς να εκφέρονται κρίσεις. Και είμαι βέβαιος ότι πρώτα απ’ όλα αυτό το δέχονται οι δικαστικοί λειτουργοί”.
Η ενόχληση του υπουργού Δικαιοσύνης έγινε αισθητή και λίγο αργότερα, μετά την πρόταση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών στους συναδέλφους του να διαβάσουν το βιβλίο της Ναόμι Κλάιν που αναφέρεται στην οικονομική κρίση. Ο Χάρης Καστανίδης, αντιπρότεινε το βιβλίο “Η νεοελληνική Φαυλοκρατία” του Ευάγγελου Κοροβίνη, ζητώντας από όλους να αναρωτηθουν για τυχόν συμμετοχή τους σε μία φαύλη διαδικασία.
Την σκυτάλη των ομιλητών πήραν στη συνέχεια ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα της δικαιοσύνης και κυρίως στον όγκο των υποθέσεων, που μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας φθάνουν το 1.500.000 εκατομμύριο.