Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν τα συνδικάτα. Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του πολυ-νομοσχεδίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν τα συνδικάτα. Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του πολυ-νομοσχεδίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη, 12.00 με 15.00 και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στη 1 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα και γενική 24ωρη απεργία την Τετάρτη. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Πεδίοντου Άρεως.
Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, μετά την εξάωρη της Κυριακής, τη Δευτέρα προχωρούν σε νέα στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 17.00. Και συνεχίζουν με 24ωρη απεργία την Τρίτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, και με νέες στάσεις εργασίας την Τετάρτη, ενώ υπάρχει εισήγηση για νέα 24ωρη και την Πέμπτη.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πλαφόν 4.000 ευρώ το μήνα στις αποδοχές των εργαζομένων σε περισσότερες από 100 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ. Η υπερωριακή απασχόληση ανά επιχείρηση δεν θα ξεπερνά το 10% των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας, θα μειωθούν κατά 10% οι αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται πάνω από 1.800 ευρώ, ενώ η μέγιστη μείωση της συνολικής αμοιβής του εργαζόμενου δεν πρέπει να ξεπερνά το 25%.
Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 την Τρίτη και 24ωρες απεργίες την Τετάρτη και την Πέμπτη.
“Δεμένα” θα μείνουν τα πλοία από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μετά από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ.
Σε θέσεις μάχης έχουν τεθεί και οι τραπεζοϋπάλληλοι, με την ΟΤΟΕ να έχει κηρύξει 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη. Όπως λένε, το επικαιροποιημένο μνημόνιο φέρνει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις και απώλεια εισοδήματος.
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Πειραιά ανακοίνωσαν την 24ωρη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.
Απεργία για τις 13/12, 14/12, 16/12 και 17/12 κήρυξε ο σύλλογος συμβασιούχων ιατρών ΙΚΑ Αττικής καθώς και ο ιατρικός σύλλογος Πειραιά. Συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας καθώς και στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ δήλωσαν και οι εργαζόμνεοι στο ΕΚΑΒ.
Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λάβουν μέρος στην απεργία της Τετάρτης ενώ με ανακοίνωσή τους, τη συμμετοχή τους δήλωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αροραίων Ταξί διαμαρτύρονται για το “αβέβαιο μέλλον” όλων των εργαζομένων και σε έκτακτη συνεδρίασή τους αποφάσισαν για την Τετάρτη, στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα.
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι εκπρόσωποι εργαζομένων από εισηγμένες ΔΕΚΟ -όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ- καθως το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει, μέσω επιστολών προς τις διοικήσεις, ανάλογα μέτρα, δηλαδή μειώσεις αποδοχών και πλαφόν ανώτατων αμοιβών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε ΔΕΚΟ θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.
24ωρες απεργίες έχουν εξαγγείλει για Τετάρτη 15, Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Δεκεμβρίου και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.