Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για τη συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις τους. Το πρωί της Τρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί διαδοχικά με Σαμαρά, Παπαρήγα, Καρατζαφέρη.
Εξαιρετικά δύσκολη θεωρείται η συναίνεση που επιδιώκει ο Γιώργος Παπανδρέου με την πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί σφοδρά με το σύνολο των κομμάτων με αφορμή τις αλλαγές που επιχειρεί στα εργασιακά.
Στις 10.00 το πρωί της Τρίτης ο Αντώνης Σαμαράς θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, και αναμένεται να θέσει ως προϋπόθεση συνεννόησης την αλλαγή οικονομικής πολιτικής μέσω της ενίσχυσης των αναπτυξιακών μέτρων.
Τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ακολουθήσει η έλευση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ στις 11:15. Όμως η συνάντηση δείχνει να έχει τυπικό και διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς η Αλέκα Παπαρήγα δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο σύγκλισης με την κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζοντας της “αντιλαϊκή”.
Ο μοναδικός, που αρνήθηκε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Συνασπισμός δήλωσε οτι περιμένει τον Γιώργο Παπανδρέου την Τρίτη στη Βουλή, όπου συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αντί να οργανώνει τζούφιες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, ενταγμένες στη σκοπιμότητα της τεχνικής συναίνεσης, να έρθει στη Βουλή, αν έχει το σθένος, και να υπερασπιστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα”.
“Χαμηλές” προσδοκίες για τη συνάντησή του με το Γιώργο Παπανδρέου καλλιεργεί και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος θα συναντήσει τον πρωθυπουργό στις 12.30, έχοντας δηλώσει ήδη τη διαφωνία του στις επιχειρούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ τόνισε: “Είναι θεσμική υποχρέωση όταν ο πρωθυπουργός, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς, να πηγαίνουν να συζητούν και να εκφράζουν τη συμφωνία τούς ή τις αντιρρήσεις τους. Νομίζω ότι το πλαίσιο το οποίο προσδιόρισε ο πρωθυπουργός δεν αφήνει περαιτέρω περιθώρια για οποιαδήποτε συμφωνία”.
Λόγω θεσμικού κωλύματος ο Πρωθυπουργός δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας και εκπρόσωπο των οικολόγων πράσινων.
Ωστόσο ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: “Θα υπερψηφίσουμε τα άρθα για τις ΔΕΚΟ και θα καταψηφίσουμε τις εργασιακές σχέσεις”.
Σε ανακοίνωση του οι “Οικολόγοι Πράσινοι” κάνουν λόγο για επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό κλίμα, μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ζήτησε να μη συσταθεί η εξεταστική για την οικονομία για να στηριχθεί η επιχείρηση συναίνεση, τη Δευτέρα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έκτορ Νασιώκας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος συνιστώντας να σταματήσουν οι εξεταστικές και να συνεχίσουν μόνον όσες λειτουργούν ήδη, όπως αυτή για τα ομόλογα”.