Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, από βουλευτές τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, άρχισε τη Δευτέρα στη Βουλή η "μάχη" για τις ανατροπές-εξπρές στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Εν μέσω σφοδρών πολιτικών αντιδράσεων άρχισε τη Δευτέρα στη Βουλή η “μάχη” για τις ανατροπές-εξπρές που προωθεί η κυβέρνηση στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε το πρωί σκληρή κριτική και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του κόμματος, οι οποίοι τον επέκριναν για συνεχείς αλλαγές του μνημονίου, ερήμην τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για έλλειμμα δημοκρατίας.
“Να μην υπογράφεις μόνος σου την επικαιροποίηση του μνημονίου” είπε στον υπουργό η Βάσω Παπανδρέου. “Είστε σίγουροι ότι κάθε τρίμηνο θέλετε να φέρνουμε κάθε επικαιροποίηση στη Βουλή;” απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. “Το λέμε και για εσάς” επανήλθε η Βάσω Παπανδρέου, για να σχολιάσει ο υπουργός: “Αν το θέλετε, να το συζητήσουμε στην κυβέρνηση”.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε βολές και για τη διαδικασία – εξπρές με την οποία επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή, τις οποίες απέκρουσε υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα παρέλυε επί μέρες από τις κινητοποιήσεις.
“Γιατί και αυτό το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντως;” ρώτησε η Κατερίνα Μπατζελή. “Και για ‘μένα -είπε ο υπουργός- είναι άσχημο να με χτυπάνε δεξιά και αριστερά. Τα 2/3 του χρόνου μου στη Βουλή απολογούμαι για τη διαδικασία και όχι για την ουσία. Αν δεν φέρναμε τώρα το πολυνομοσχέδιο, θα είχαμε συνεχείς κινητοποιήσεις για 20 ημέρες”. “Είναι, όμως, καλύτερα να συζητάμε το ‘θα κάνουμε’, παρά το ‘να, δείτε τι κάναμε’ ” ήταν η απόκριση της Κ. Μπατζελή.
Τους κυβερνητικούς βουλευτές ενημέρωσε και η Λούκα Κατσέλη, η οποία τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις δημιουργείται ανάχωμα για να μην οδηγηθουν επιχειρήσεις σε κλέισιμο και χαθούν θέσεις εργασίας.
Τη σκυτάλη της κριτικής στον διευρυμένο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ πήραν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι έστειλαν μηνύματα με αποδέκτη όχι μόνο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και το μέγαρο Μαξίμου.
“Με αυτά που κάνετε, προκαλείτε κρίση εμπιστοσύνης των βουλευτών στην κυβέρνηση” είπε ο Κώστας Γείτονας. Ο Νίκος Σαλαγιάννης τόνισε πως “δεν μπορεί κάποιοι υπουργοί να λειτουργούν με φανατισμό νεοφώτιστου στον φιλελευθερισμό”, ενώ ο Έκτορ Νασιώκας έθεσε θέμα ψήφου κατά συνείδηση, λέγοντας: “Να ψηφίζουν πια οι βουλευτές κατά συνείδηση και όχι με κομματική πειθαρχία”.
Έντονη κριτική και προβληματισμός υπήρξε, όμως, και για την καθυστέρηση στην αναπτυξιακή διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα. “Άλλο πράγμα να δεχτείς τους τους όρους του τοκογλύφου, άλλο πράγμα να δεχτείς τη λογική του τοκογλύφου” είπε ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, ενώ ο Κώστας Σπηλιώπουλος έκανε λόγο για “βίαιη υποτίμηση με αβέβαιο μέλλον” αν δεν δοθεί βάση στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Πυρά και στην επιτροπή της Βουλής
Λίγο αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε νέο μπαράζ κριτικής στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και πάλι από “πράσινους” βουλευτές.
Τα πυρά εστιάστηκαν στη διαδικασία του κατεπείγοντως με την οποία εισήχθη το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, η διάταξη με την οποία διαγράφονται 24 δισ. ανείσπρακτες οφειλές που το υπουργείο εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ουσία του νομοσχεδίου.
“Έρχεστε απροκάλυπτα και χωρίς τεκμηρίωση διαγράφετε τα 24 δισ. ευρώ. Ποιοι είναι πίσω από αυτά τα 24 δισ. ευρώ;” είπε ο Γ. Βρούτσης από τη ΝΔ,ε νώ ο βουλευτης του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε: “Ποιοι είναι αυτοί που χρωστούν τα 24 δισ¨. ευρώ και τους τα χαρίζετε; Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι”.
Μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν και πάλι ότι αντιμετωπίζονται ως “διακοσμητικά στοιχεία”. Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος έκανε λόγο για “άδικο νομοσχέδιο, που ντί να βοηθά στο ξεπέρασμα της κρίσης, θα γίνει παράγοντας βαθέματος και όξυνσής της”, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουπλής επισήμανε: “Δεν έχουμε υπογράψει την παραχώρηση της χώρας στους δανειστές μας… Όλα αυτά είναι ένας ωμός εκβιασμός που βιώνει η κοινωνία”.
Απαντώντας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε πως αντιλαμβάνεται την αγωνία και τον προβληματισμό των βουλευτών, ωστόσο θεωρεί ότι κάνει το σωστό.
Για το θέμα του κατεπείγοντος, είπε πως τα πλαίσια του μνημονίου είναι ασφυκτικά και πως αν δεν υλοποιοιηθούν τα προβλεπόμενα όπως πρέπει, η χώρα κινδυνεύει να μην πάρει τις επόμενες δόσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε πως εάν η διαδικασία καθυστερούσε, η χώρα θα βυθιζόταν στο έλεος των απεργιών επί 20 ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αφορούν φυσικά πρόσωπα που είτε έχουν πεθάνει, είτε αδυνατούν πλήρως να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι την Τρίτη που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και επί των 18 άρθρων.
Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται σε κλοιό κινητοποιήσεων των συνδικάτων, με μπαράζ στάσεων εργασίας και απεργιών από σήμερα και έως την Πέμπτη.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία από τα επώδυνα μέτρα ρίχνει… βαριά σκιά στις αυριανές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, καθιστώντας δύσκολη τη συναίνεση.