Κατάφερε για ακόμη μια φορά να επιβιώσει από πρόταση μομφής ο Καβαλιέρε, δίνοντας "μάχη" στη Βουλή. Δεκάδες διαδηλώσεις και επεισόδια σε όλη την Ιταλία από φοιτητές, ανέργους ακόμη και σεισμόπληκτους.
Ο Μπερλουσκόνι κέρδισε τη μάχη για την πολιτική του επιβίωση αποσπώντας, οριακά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Το θερμόμετρο στην ιταλική Βουλή χτύπησε κόκκινο, όταν 2 “αντάρτες” της παράταξης Φίνι, έδωσαν θετική ψήφο στην κυβέρνηση.
Οι βουλευτές του Μπερλουσκόνι χειροκροτούν, οι βουλευτές του Φίνι αντέδρασαν και πιάστηκαν στα χέρια μεταξύ τους. Ο πρόεδρος τη Βουλής αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση.
Το κλίμα πόλωσης που επικράτησε μέσα στη Βουλή, μεταφέρθηκε κι έξω, όπου χιλιάδες φοιτητές, συμβασιούχοι και άλλες κοινωνικές ομάδες οργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στην καρδιά της Ρώμης, όπου νεαροί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Τα αίματα στη Βουλή, πάντως, είχαν ανάψει και πριν την ψηφοφορία, όταν από το βήμα της Βουλής, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ντι Πιέτρο, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Καβαλιέρε, ο οποίος εγκατέλειψε την αίθουσα.
Σαν άλλο “Νοριέγκα που πρέπει να δικαστεί” χαρακτήρισε ο Ντι Πιέτρο τον Μπερλουσκόνι υποστηρίζοντας: “Είτε σας αρέσει είτε όχι φτάσατε στο τέλος της πολιτικής σας καριέρας και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να υποκύψετε στη μοίρα σας, να παραδοθείτε στη δικαιοσύνη και σαν άλλος Νοριέγκα να δικαστείτε”.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο Μπερλουσκόνι έχει ξοφλήσει και πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αλλά ο ίδιος επέμεινε ότι δεν παραιτείται και ότι έχει το λαό με το μέρος του.
“Είστε ο πιο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός που υπήρξε ποτέ. Και μάλιστα με ρεκόρ Γκίνες!” ανέφερε ο γερουσιαστής του κόμματος “Ιταλία των Αξιών” ενώ Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντέδρασε γελώντας.
“Έξω από δω, ναι κύριε πρωθυπουργέ, έξω απ’ εδώ ?φώναξε ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο- απ’ τη βουλή αυτή η κυβέρνηση, γιατί εσείς μετατρέψατε την Ιταλία σε μία μπανανία! Έξω από εδώ! Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο το καλύτερο”.
Απαντώντας σε όλες αυτές τις επικρίσεις ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστήριξε: “Ο καθένας από σας ξέρει ότι όσα κάναμε αυτά τα 2 χρόνια, ήταν πάρα πολλά, αν σκεφτεί κανείς τις δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός χαίρει της εκτίμησης του ιταλικού λαού, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο Πρωθυπουργό! Το ξέρω ότι σας ενοχλεί, αλλά έτσι είναι τα πράγματα”.
Μεγάλο ήταν το πλήγμα που υπέστη ο πρώην κυβερνητικός εταίρος, Φίνι, λόγω των διαρροών από το κόμμα του. Οι βουλευτές του Μπερλουσκόνι τον κάλεσαν να παραιτηθεί από πρόεδρος της Βουλής, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.