Απέσυρε τελικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το πολυνομοσχέδιο τη διάταξη για τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών, μπροστά στο κίνημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν ότι θα την καταψηφίσουν.
Απέσυρε τελικά την Τρίτη το απόγευμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το πολυνομοσχέδιο τη διάταξη για τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών, μπροστά στο κίνημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν ότι θα την καταψηφίσουν.
Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε, μάλιστα, να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των οφειλετών. “Την αποσύρω -δήλωσε- από το σημερινό και θα την καταθέσω σ’ ένα επόμενο νομοσχέδιο. Έως ότου γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τη λίστα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου”.
Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα ζήτησε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΕΒΕΑ, σχολιάζοντας αιχμηρά πως “όταν ο κ. Παπανδρέου έλεγε λεφτά υπάρχουν, εννοούσε αυτά τα 30 δισ., τα οποία μας τα είχε πει και τότε”.
Είχε προηγηθεί ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο, με πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να εκφράζουν τις ενστάσεις τους, τονίζοντας σε συζητήσεις τους ότι αυτή η ρύθμιση ήρθε στη Βουλή χωρίς καμία αιτιολογία, πως δεν είχε σχέση με το μνημόνιο, ούτε υπήρχε λόγος να “περάσει” με τη διαδικασία του κατεπείγοντως.
Στο κλίμα αυτό συζητούσαν στο εντευκτήριο της Βουλής, την ώρα συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τουλάχιστον 10 μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι Βάσω Παπανδρέου, Έκτορ Νασιώκας, Κώστας Καρτάλης, Νίκος Σαλαγιάννης και Παναγιώτης Κουρουπλής. Είναι ενδεικτικό ότι ενστάσεις διατύπωνε ακόμη και ο εισηγητής του νομοσχεδίου κ. Μακρυπίδης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γιώργος Φλωρίδης πήρε την πρωτοβουλία και συνομίλησε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα, λέγοντάς του να ενημερώσει την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών για τη θέση πολλών βουλευτών του κόμματος υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, έλεγαν πως η ρύθμιση ήρθε ως αποτέλεσμα της σύστασης που έχει απευθύνει η τρόικα στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε εκκαθάριση του αρχείου των οφειλετών των 30 δισ., ώστε να ξέρουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί πού θα επικεντρώσουν το έργο τους. Όπως υπολογίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τα περίπου 24 δισ. αποτελούν οφειλές “στα χαρτιά” που δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς αντιστοιχούν σε πεθαμένους, πτωχευμένες υπηρεσίες, οργανισμούς του Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.
Το βαρύ κλίμα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είχε γίνει έκδηλο από τη Δευτέρα λόγω του πολυνομοσχεδίου, με αιχμή το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που έδωσε η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η διαδικασία αυτή “τσαλακώνει” τους θεσμούς. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Οδυσέα Βουδούρη, που τόνισε ότι “οι βουλευτές θα είναι απλοί ακροατές” και ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έστω και αν συμφωνεί με την ουσία των ρυθμίσεων.