Αίρεται το καμποτάζ στην κρουαζιέρα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Θαλασσίων Υποθέσεων και Τουρισμού, δίνοντας κίνητρα στα πλοία με σημαία χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσεγγίζουν περισσότερα ελληνικά λιμάνια και να προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτικούς.
Αίρεται το καμποτάζ στην κρουαζιέρα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Θαλασσίων Υποθέσεων και Τουρισμού, δίνοντας κίνητρα στα πλοία με σημαία χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσεγγίζουν περισσότερα ελληνικά λιμάνια και να προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτικούς.
Οι συμβάσεις που θα υπογράφονται με κάθε κρουαζιερόπλοιο θα έχουν τριετή διάρκεια, ενώ οι εταιρείες θα μπορούν να αναλαμβάνουν τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στα νησιά και να τις εκμεταλλεύονται.
Τρία οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση της κρουαζιέρας στη χώρα μας δίνει η υπουργική απόφαση του Γιάννη Διαμαντίδη με στόχο πλοία με σημαία τρίτων χωρών να έρθουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας:
Το ποσό της εισφοράς ορίζεται, ανά επιβάτη και ανά κυκλικό περιηγητικό ταξίδι, στο ποσό των 3 ευρώ και 95 λεπτών.
Το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 20%, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι η εταιρία απασχολεί Έλληνες ναυτικούς, σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος.
Το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, με εξαίρεση το λιμάνι αφετηρίας.
“Η σύμβαση διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα του δημοσίου χωρίς να περιορίζει τη δραστηριοποίηση των εταιρειών με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες” τόνισε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων ενώ παράλληλα σημείωσε: “Θα προσφέρει κίνητρα για την προσέλκυση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των αναμενόμενων ωφελειών”.
Ο Γ. Διαμαντίδης υπογράμμισε επίσης “ότι το λιμάνι του Πειραιά εξακολουθεί να παραμένει, κατά 40% μέσο όρο, το φθηνότερο λιμάνι από όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου”.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, που έχει διαφορές με την προηγούμενη της κ. Κατσέλη, όταν ήταν υπουργός ναυτιλίας, η κυβέρνηση ευελπιστεί να προλάβει να κλείσει συμφωνίες μέσα στο 2011.
“Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε το 2011 ώστε το 2012 να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως η άρση του καμποτάζ” επεσήμανε ο Παύλος Γερουλάνος ενώ τόνισε ότι με τη νέα σύμβαση για την κρουαζιέρα δίνεται η δυνατότητα σε πολλές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα μας στους χώρους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν.
Για ερασιτεχνισμούς και παλινωδίες κατηγόρησε η ΝΔ την κυβέρνηση, με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη να υποστηρίζει: “Η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα αποτελεί μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Πρέπει, όμως, να γίνει με ορθό τρόπο και να μην εκφυλίζεται σε μια μορφή αδειοδότησης αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως συμβαίνει σήμερα, και μάλιστα με απίστευτη γραφειοκρατία”.
Τα ναυτεργατικά σωματεία, από την πλευρά τους, εμμένουν στο αίτημά τους για υποχρεωτική απασχόληση Ελλήνων ναυτικών.