Με συνθήματα κατά του μνημονίου, αλλά και κατά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους της Αθήνας για να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Με συνθήματα κατά του μνημονίου, αλλά και κατά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης, φέρνοντας ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και μειώσεις στις αποδοχές, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν την Τετάρτη στους δρόμους της Αθήνας για να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στον Πεδίον του Άρεως χαρακτηρίζεται πρωτοφανής. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην ξεχωριστή συγκέντρωση που έκανε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας.
Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα, εκπρόσωποι των συνδικάτων δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης τόνισε: “Η κυβέρνηση νομοθέτησε τη σύγκρουση, θα την έχει. Κατήργησε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι δώσανε. Δεν έχουν να δώσουν άλλα, μόνον αγώνες”.
“Να γνωρίζουν ότι η απάντηση θα είναι πολύ πιο δυναμική με τον νέο χρόνο, με μεγαλύτερες και ισχυρότερες απεργίες” δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.
Στην κινητοποίηση, έντονη ήταν και η παρουσία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ειδικά σ’ αυτές των αστικών συγκοινωνιών, καθώς εκτός από τον νόμο, έρχεται και το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης στα μέσα μεταφοράς, με περικοπές επιδομάτων, μετατάξεις και αυξήσεις εισιτηριων.
Η Αλέκα Παπαρήγα, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης και ανοχής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.
“Καμιά συναίνεση, καμιά ανακωχή. Μέχρι το 2014 είναι προγραμματισμένα επίσημα και κρυφά μέτρα. Ή θα χρεοκοπήσει ο λαός, ή θα χρεοκοπήσει το πολιτικό σύστημα, θα το αντιπαλέψουμε, θα το στριμώξουμε και στην πορεία θα το ανατρέψουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”.
Από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νόμο καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, δήλωσε όμως αισιόδοξος.
“Ο ελληνικός λαός -είπε- έχει αποθέματα αγωνιστικότητας, αποθέματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η σημερινή απεργία σηματοδοτεί την πίστη του ελληνικού λαού σε μια άλλη πορεία αναγέννησης, σε μια πορεία ελπίδας για τον τόπο”.
Κατά του νόμου, από την ίδια συγκέντρωση, τάχθηκε και ο Φώτης Κουβέλης. “Τα εργασιακά δικαιώματα καταστρέφονται. Η κοινωνία τεμαχίζεται. Η χώρα πρέπει να βγει από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις του Μνημονίου. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει” διακήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η ειρηνική πορεία επισκιάστηκε από τα εκτεταμένα επεισόδια που προκάλεσαν άγνωστοι στους δρόμους του κέντρου και από την επίθεση – σοκ σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.