Επιστολή Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ για τα εργασιακά, σταμάτησε τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί και πάλι το θέμα των συμβάσεων πριν την 4η δόση.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη επιστολής του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, ώστε να σταματήσουν οι πιέσεις για τα εργασιακά καθώς όπως τονίζεται η Κυβέρνηση έχει φτάσει στα πολιτικά της όρια και η κοινωνία δεν αντέχει.
Ο Πολ Τόμσεν που διαβίβασε την επιστολή κατάφερε να μην συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείο, ωστόσο απάντησε γραπτώς σε ερωτήματα μελών του ΔΝΤ, αναφέροντας ότι συμφωνεί με τις ρυθμίσεις για τη διαιτησία και τις ευέλικτες μορφές εργασίας, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου συζήτησης του θέματος ενόψει της έγκρισης της τέταρτης δόσης του δανείου.
Σε νέα παρέμβαση προχώρησε στέλεχος της τρόικας για το θέμα των εργασιακών σχέσεων μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή.
Με δήλωση του στο “Βήμα Online” στέλεχος της τρόκας θέτει υπό αμφισβήτηση τη λύση που επέλεξε η κυβέρνηση και αναφέρει χαρακτηριστικά: “Όσα συμπεριλαμβάνονται στο νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη είναι εκτός των συμφωνηθέντων. Όλα αυτά δεν μεταφράζουν στην ελληνική έννομη τάξη όσα έχουν συνομολογηθεί και συνυπογραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο”.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο στέλεχος η τρόικα περιμένει από την κυβέρνηση διαρθρωτική κίνηση εντός του Ιανουαρίου, και μάλιστα σε περίπτωση ππου δεν γίνει κάτι τέτοιο τίθεται εν αμφιβόλω η έγκριση της τέταρτης δόσης τους δανείου, τον ερχόμενο Μάρτιο, το ύψος της οποίας φτάνει τα 15 δισ. Ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν στο MEGA ότι υπάρχει διαφοροποίηση από την τρόικα για το θέμα αυτό καθώς η ρύθμιση είναι διαφορετική από μια κατά γράμμα ανάγνωση του μνημονίου.
Επίσης οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η τρόικα δεν ζητά την άμεση αλλαγή του νόμου καθώς αναμένει να δει την εφαρμογή του στην πράξη και εκτιμά πως η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν στα όρια των πολιτικών αντοχών της κυβέρνησης.
Μια ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε έγγραφο του ΔΝΤ αναφέρεται οτι αν και γίνονται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ίσως στο μέλλον να χρειαστούν και νέες αλλαγές, ενώ ο συντάκτης του κειμένου, σημειώνει: “Όσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, αν και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν είναι ευπρόσδεκτα και θα συνεισφέρουν στη συγκράτηση των μισθών, οι αρχές ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τις επιπτώσεις τους και να είναι έτοιμες να αναλάβουν περαιτέρω δράση, εφόσον χρειαστεί”.
Ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα ζητά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τονίζοντας ότι οι μισθοί στη χώρα μας αυξήθηκαν περισσότερο από την παραγωγικότητα τα τελευταία χρόνια και προσθέτει γράφοντας στο IMF Survey Online “Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η ελληνική αγορά εργασίας συνέβαλε την τελευταία δεκαετία στη δυσανάλογη αύξηση μισθών και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό, οι μισθοί πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την παραγωγικότητα”.
Από την άλλη πλευρά οι συνδικαλιστές δηλώνουν πως ο νόμος θα καταργηθεί στην πράξη, ενώ ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, κάνει λόγο για πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και για περικοπές κοινωνικών δικαιωμάτων.
Την ερχόμενη Tετάρτη, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν παναττική στάση εργασίας 12 με 3 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Bουλή.