Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών αποφάσισε τη δημιουργία μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα λειτουργεί από την 1η Ιανουάρίου του 2013. Όμως οι ισχυροί της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για αυστηρές προϋποθέσεις.
Μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, από το το 2013, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, οι 27 δεσμεύτηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να προφυλαχθεί η χρηματοοιοικονομική σταθερότητα και να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τόσο η ΕΕ όσο και η Εωρωζώνη να βγουν ισχυρότερες από την κρίση.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ενισχύονται οι προοπτικές ανάπτυξης την ίδια στιγμή που τα μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν υγιή. Στόχος των 27 είναι πλέον η περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά τη σύσταση ενός μελλοντικού μηχανισμού για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας όλης της Ευρωζώνης, ενώ η τροποποίηση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2013.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε οτι η Συνθήκη θα πρέπει να τροποποιηθεί για να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης. Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, που θα ισχύουν μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογήσει την απλοποιημένη διαδικασία αναθεώρησης που προβλέπεται στο άρθρο 48 παράγραφος 6 της Συνθήκης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και την Επιτροπή να ολοκληρώσουν έως τον Μάρτιο του 2011 τις εργασίες της διακυβερνητικής ρύθμισης σχετικά με τη σύσταση του μελλοντικού μηχανισμού.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, δήλωσε ότι οι “27” συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας από τα μέσα του 2013 και προς το σκοπό αυτό ενέκριναν την περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας μέσα από απλουστευμένες διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, τόνισε πως η δημοσιονομική εξυγίανση και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να ξαναμπούν οι οικονομίες στο σωστό δρόμο, κάτι που όπως αναγνώρισε προκαλεί μάλιστα δυσφορία στις κοινωνίες ορισμένων χωρών.
Στη Σύνοδο συζητήθηκε και το θέμα της έκδοσης ευρω-ομολόγων. Ειδικότερα, επί του ζητήματος αυτού κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και κρίθηκε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να ληφθεί κάποια απόφαση.