Στο υπουργικό προς έγκριση τίθεται την Τρίτη το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που θα περιλαμβάνει τις γενικές αρχές της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.
Στο υπουργικό προς έγκριση τίθεται την Τρίτη το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που θα περιλαμβάνει τις γενικές αρχές της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου και στη συνέχεια κάθε υπουργείο θα προχωρήσει σε αναλυτικές διατάξεις για κάθε επάγγελμα χωριστά.
Η κύρια αλλαγή που προβλέπεται από το μνημόνιο είναι η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που εισπράττουν από τους πελάτες τους δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι και ορκωτοί λογιστές, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να ωφεληθούν οι καταναλωτές.
Για τους συμβολαιογράφους θα καταργηθεί μεν η ελάχιστη αμοιβή, ωστόσο επειδή θεωρούνται βάσει Συντάγματος δημόσιοι λειτουργοί, θα διατηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις.
Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα των φαρμακοποιών, ανοίγει με την καθιέρωση κλιμακούμενης έκπτωσης – επιστροφής προς τα ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος προτείνει, επίσης, τη λειτουργία των φαρμακείων και Σάββατο, καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος μεταβίβασης των αδειών με τη συνταξιοδότηση.
Το σχέδιο νόμου δεν θα επηρεάσει μόνο τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, καθώς με τις διατάξεις του θα προβλέπεται η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, των γεωγραφικών περιορισμών και η απλοποίηση των διαδικασιών για την απόκτηση άδειας άσκησης για περισσότερα από 150 επαγγέλματα.
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κτηματομεσίτες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κομμωτές, αρτοποιούς, ιδιοκτήτες ταξί, τουριστικούς πράκτορες, ξεναγούς και ορισμένους επαγγελματίες του κλάδου υγείας.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα προκαλέσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 30 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια.
Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός με ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι έτσι όπως γίνεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δεν θα πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές, ενώ θα επωφεληθούν μεγάλες εταιρείες που θα εκτοπίσουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.