Σε βόρειους και νότιους έχουν διχαστεί οι Ευρωπαίοι με αφορμή την έκδοση ευρωομολόγου. Πρωτοβουλία Παπανδρέου για συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών για τη συζήτηση του θέματος.
Σε δύο ομάδες έχουν χωριστεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αφού οι χώρες του νότου και ο πρόεδρος του Eurogroup υποστηρίζουν σθεναρά την έκδοση ευρωομολόγου, όμως προσκρούουν στο τείχος που έχει ορθώσει η Γερμανία μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.
Πρόσφατα στο πλευρό των “σκληρών” της ΕΕ τάχθηκε και η Γαλλία που διαμηνύει πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί το θέμα, κάτι που είπε και η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία τόνισε πως δεν έχει μαντικές ικανότητες για να γνωρίζει πότε θα τεθεί το θέμα και πρόσθεσε πως η Ένωση το 2011 θα πρέπει να εστιάσει σε στοιχεία που έχουν πιθανότητα υλοποίησης.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να συζητήθεί το θέμα των ευρωομολόγου στην ΕΕ, καθώς εάν υπάρξει αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με τις συνθήκες το θέμα τίθεται άμεσα προς συζήτηση.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός που έκανε λόγο για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σύστησε και αρμόδια επιτροπή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου.
Οι χειρισμοί του Γ. Παπανδρέου για το θέμα της οικονομίας συγκέντρωσαν τα “πυρά” της αντιπολίτευσης.
Από τη ΝΔ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: “Αν ο κ. Παπανδρέου δεν αλλάξει άμεσα την πολιτική του για να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, η δραματική ύφεση στην οποία ο ίδιος μας οδήγησε θα μας τραβήξει στο βυθό”.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει: “Οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού είναι παράταιρες και οι θέσεις του παραπλανητικές. Όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως και η δική του, οδηγούν τους λαούς στον όλεθρο για να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων”.
Ο ΛΑΟΣ εκφράζει σε ανακοίνωση του το εξής ερώτημα: “Πώς απαιτεί ο κ. Παπανδρέου να πείσει τον ελληνικό λαό και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όταν αδυνατεί να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα;”
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: “Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δεν έχει όραμα για την Ευρώπη και αγνοεί τις μεγάλες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας ”
Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει σε ανακοίνωση της:”Η ελληνική κυβέρνηση ας μην επιχαίρει και ας μην προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματα της Συνόδου ως δήθεν θετικά για την Ευρώπη και τη χώρα μας”.