Συνέχιση των περικοπών ζητά το ΔΝΤ για το 2011 τόσο στο στενό όσο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Σίγουρη θεωρεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους ο πρωθυπουργός. "Δύσκολη χρονιά το 2011", δήλωσε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκίνησε τις πιέσεις για νέο γύρο δραστικών περικοπών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και για νέες παρεμβάσεις στο κοινωνικό κράτος και τη φορολογία, ενόψει του σχεδίου που πρέπει να παρουσιάσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Στο σχέδιο θα πρέπει – όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο – να περιγράφονται μέτρα και δράσεις, απ’ όπου θα εξοικονομηθούν περίπου 14 δισ. ευρώ στην τριετία 2012 – 2014, ποσό, που ξεπερνά κατά 2,5 δισ. Ευρώ τις αρχικές προβλέψεις.
Οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ συστήνουν για το θέμα της φορολογίας τη μείωση του αριθμού των προϊόντων που υπάγονται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά και την κατάργηση των εξαιρέσεων για τις επιχειρήσεις.
Ως προς την κοινωνική πολιτική συστήνεται η υιοθέτηση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τις παροχές, όπως επίσης η κατάργηση των διπλών παροχών, που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Το ΔΝΤ όμως δίνει “συνταγή” και για το Δημόσιο, καθώς προτείνει απόλυτο “πάγωμα” στις προσλήψεις, υιοθέτηση 8ώρου αντί 7ώρου εργασίας, “ψαλίδισμα” των επιδομάτων σε αντιστοιχία με τον βασικό μισθό, περιορισμό των μισθολογικών ωριμάνσεων και μείωση των αμυντικών δαπανών.
Αναθεώρηση της πολιτικής των εισιτηρίων προτείνεται για τις ΔΕΚΟ, καθώς και περαιτέρω περιορισμός των επιδομάτων, μείωση λειτουργικών εξόδων, μηδενικές προσλήψεις, κατάργηση και απορρόφηση επιχειρήσεων από τα εποπτεύοντα υπουργεία και πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Παραινέσεις Γιώργου προς υπουργούς
Με τις πιέσεις του ΔΝΤ να αυξάνονται σταδιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε τη Δευτέρα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν και κατέστησε υπεύθυνους τους υπουργούς λέγοντας χαρακτηριστικά: “Από το 2011 οι αλλαγές θα έχουν κατεξοχήν διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα έλεγα επίσης ότι είναι πολιτικά πιο θετικές, με την έννοια ότι εμπεδώνουν την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, θα οδηγήσουν σε ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη”.
Αναφερόμενος στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. Ευρώ ο πρωθυπουργός τόνισε πως απομένουν μόνο τεχνικά θέματα και πρόσθεσε: “Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς για το θέμα αυτό στη Σύνοδο Κορυφής και όλοι είναι θετικοί. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τουλάχιστον δεν αναμένουμε σοβαρά προβλήματα. Θα είναι νομίζω μια θετική εξέλιξη”.
Ο ίδιος σημείωσε πως κάποιες χώρες αντιστέκονται στο θέμα των ευρωομολόγων με αποτέλεσμα να μετατίθεται χρονικά το πρόβλημα.
Μιχ. Σάλλας: “Δύσκολη χρονιά το 2011”
Μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Πειραιώς όπου εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Σάλλας σημείωσε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη, εκτιμώντας ωστόσο ότι υπό προϋποθέσεις μπορούμε να βγούμε νωρίτερα από τη κρίση και πρόσθεσε: “Αν προσηλωθούμε στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνιστικότητας σαν χώρα και σαν λαός, μπορούμε να επιτύχουμε νωρίτερα απ΄ όσο νομίζουμε την έξοδο από την κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2011 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Μας περιμένει ένα δύσκολο εξάμηνο, όμως με σκληρή δουλειά και εξωστρέφεια μπορούμε να τα καταφέρουμε.”