Με αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και "φίλια πυρά" συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού.
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, χωρίς εκπλήξεις -όπως αναμένεται- καθώς η ψήφος στον προϋπολογισμό θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε στην τοποθέτησή του πως για την εφαρμογή των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος απαιτούνται “σταθερό πολιτικό σύστημα, σταθερή κυβέρνηση και συναινετικό πολιτικό περιβάλλον”.
“Με το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης κυρίως, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα απαιτείται, ξεπερνώντας πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, συνεννόηση, συμπτώσεις και συγκλίσεις” είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας πως “η συναίνεση είναι κάτι που επιτυγχάνεται επειδή το επιδιώκει κατά βάση το επιδιώκει ο κοινοβουλευτικά ισχυρότερος, παραμερίζοντας το παρελθόν”.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε εμμέσως στον προπηλακισμό του Κωστή Χατζηδάκη και προτεινε ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος. “Πρέπει -τόνισε- να είναι συντακτικού τύπου, όχι απλή αναθεώρηση. Ανακατανομή εξουσιών προς τη Βουκλή των Ελλήνων. Το αντιπροσωπευτικό σώμα, που σήμερα λοιδωρείται και προπηλακίζεται στους δρόμους ως μη όφειλε”.
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι “πήγε την Ελλάδα πίσω”, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά αυτά που έγιναν επί της πενταετίας της διακυβέρνησής της. “Η ΝΔ -ανέφερε- είναι παρούσα μόνο στην κριτική, είναι απούσα από την ευθύνη, την αυτοκριτική. Δοκιμαστήκατε επί 5 χρόνια. Είχατε την ευκαιρία να πάτε την Ελλάδα μπρος και δυστυχώς την πήγατε πίσω”.
Από την πλευρά του, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να εφαρμόσει τις προτάσεις που έχει εδώ και καιρό διατυπώσει η ΝΔ ώστε να υπάρξει έξοδος από την κρίση. “Υπάρχει διέξοδος. Είναι ο δρόμος της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Η ΝΔ, με αίσθηση ευθύνης, εκεί που χρειάστηκε, βγήκε μπροστά και στήριξε τις, περιορισμένες, περιπτώσεις στις οποίες πράξατε το σωστό. Σας καλούμε, σήμερα, με επίγνωση των αδιεξόδων που ορθώνονται μπροστά μας, να αλλάξετε πολιτική” τόνισε.
“Πώς μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ηγέτης της να επιμένουν σε ακάλυπτες προεκλογικές επιταγές; Δώσατε συνειδητά ψεύτικες υποσχέσεις στις εθνικές εκλογές, την ώρα που η τότε κυβέρνηση της ΝΔ παρουσίαζε με ειλικρίνεια και τις δυσκολίες και την κατάσταση” επισήμανε στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.
Δεν έλλειψαν και οι τοποθετήσεις αυτοκριτικής, με χαρακτηριστική την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε πως “όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων 10 ετών έχουν πέσει έξω” και πρόσθεσε: “Κατά συνέπεια, η συζήτηση που κάνουμε και σήμερα ενέχει πολλά στοιχεία εικονικής πραγματικότητας”.
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, που έκανε λόγο για “ταξικό, αντιλαϊκό και σκληρό προϋπολογισμό” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το μνημόνιο ως πρόφαση για να επιβάλει τα επώδυνα μέτρα”. “Δεν ήταν και δεν είναι το μνημόνιο που καθοδηγεί την πολιτική της κυβέρνησης αλλά οι εργοδότες” τόνισε.