Για μετά τις γιορτές μεταθέτει η κυβέρνηση το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Επέλεξε να μην ανοίξει νέο μέτωπο εν μέσω Χριστουγέννων. Συντονίζουν το βήμα τους οι θιγόμενοι κλάδοι, στέλνοντας κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό.
Για μετά τις γιορτές μεταθέτει η κυβέρνηση το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς επέλεξε να μην έρθει σε ρήξη εν μέσω Χριστουγέννων με τους θιγόμενους κλάδους, αλλά να προχωρήσει σε διάλογο σε μια προσπάθεια να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Έτσι, στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν παρουσίασε το κείμενο του νομοσχεδίου, παρά μόνον κάποιες γενικές κατευθύνσεις και εξουσιοδοτήθηκε να θέσει τις βασικές αρχές, χωρίς πάντως να λείψουν φωνές κριτικής από υπουργούς που διαπίστωσαν έλλειμμα ενημέρωσης.
Άλλωστε, το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ως “καπέλο” και τα υπόλοιπα υπουργεία θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες για άνοιγμα των επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους, με Προεδρικά Διατάγματα.
Μόλις λίγες ώρες πριν, συγκροτώντας κοινό μέτωπο κατά των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί, γεωτεχνικοί, οικονομολόγοι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση.
Οι επιστημονικές ενώσεις των παραπάνω κλάδων κάνουν λόγο για απαξίωσή τους από την πολιτεία και ζητούν να μην καταργηθούν οι κατώτερες αμοιβές από τις οποίες -όπως λένε- το κράτος εισπράττει τεράστια ποσά.
Στην επιστολή αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,
Οι θέσεις και τα αξιώματα έρχονται και παρέρχονται και αυτό που μένει είναι η άσκηση του επαγγέλματός μας, με όρους αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Συνάντηση έχουμε ζητήσει και στο παρελθόν, αλλά ματαίως. Παρακαλούμε λοιπόν να τύχουμε επιτέλους αυτής της συνάντησης που θα είναι για το καλό της κοινωνίας, της επιστήμης, της χώρας”.
Οι φαρμακοποιοί -που αντιδρούν στην προοπτική λειτουργίας τους το Σάββατο, την κατάργηση του δικαιώματος να μεταβιβάζουν τις άδειές τους και την καθιέρωση κλιμακούμενης έκπτωσης – επιστροφής προς τα ταμεία ανάλογα με τον τζίρο- απειλούν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι δικηγόροι, από κοινού με όλους τους επαγγελματίες των κατηγοριών που επηρεάζονται μόλις η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει τις προωθούμενες αλλαγές.
Παρά την παράταση και τις διαφαινόμενες αντιδράσεις, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να περάσει το σχέδιο νόμου με τις γενικές αλλαγές, αμέσως μετά τις γιορτές.
Η ΝΔ συμφωνεί με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και προσανατολίζεται να ψηφίσει θετικά επί της αρχής. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του Σκάι: “Ότι θα υπάρχουν ενδεχόμενες διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει αυτό είναι σεβαστό και κατανοητό, αλλά επί της αρχής διαφωνία στην ανάγκη να ανοίξουν τα έξι κλειστά επαγγέλματα τα οποία προσδιορίζονται αυτή τη στιγμή ως υποψήφια για άνοιγμα δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει από τη ΝΔ”.
Ο ΛΑΟΣ διατυπώνει τη θέση πως το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν μπορεί να γίνει εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλλιώτης αναφέρει χαρακτηριστικά πως “το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένα θέμα που χρήζει σοβαρής ανάλυσης και δυναμικής απόφασης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περίοδο οικονομικής ευρωστίας γιατί αλλιώς θα επιδεινώσει την ήδη υφιστάμενη κατάσταση”.
Κατά του ανοίγματος τάσσεται ο Συνασπισμός, υποστηρίζοντας ότι δεν θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. “Από τη δημιουργία ενός φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, μόνος κερδισμένος είναι οι μεγάλες εταιρείες που θα εκμεταλλευτούν τη νέα κατάσταση” σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.