Για αναξιόπιστο προϋπολογισμό έκανε λόγο η Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή, ενώ το "γαϊτανάκι" των επικρίσεων συνέχισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Ρομπόπουλος. Φωνές εσωκομματικής κριτικής και στη ΝΔ.
Στα ύψη σήκωσε τους τόνους της κριτικής της προς το οικονομικό επιτελείο η Βάσω Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, την Τρίτη. Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου έκανε λόγο για άδικα μέτρα που δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση και για αναξιόπιστο προϋπολογισμό.
“Στήριξη δεν σημαίνει σιωπή, δεν σημαίνει στοίχιση πίσω από μία και μοναδική άποψη. Μάλιστα, θα έλεγα ότι ορισμένα ‘όχι’ έχουν μεγαλύτερη αξία στη συλλογική προσπάθεια από τα στρατευμένα ‘ναι’ ” είπε η Βάσω Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: “Είναι αυτονόητο ότι υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό του ’11. Σημαίνει αυτό ότι μιλούμε για έναν προϋπολογισμό αξιόπιστο; που θα εκτελεστεί με ακρίβεια και θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; η απάντησή μου είναι όχι”.
Λίγο νωρίτερα, στους ίδιους τόνους εσωκομματικής κριτικής είχε κινηθεί και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του και κατά του πρωθυπουργού.
“Είναι -είπε- σαν να παίζω ποδόσφαιρο σε μια ομάδα και δεν μου επιτρέπεται να ακουμπήσω την μπάλα. Λέω στον προπονητή μου να σουτάρω γνωρίζω, να κάνω παιχνίδι γνωρίζω, να δίνω πάσες ξέρω. ‘Όχι εσύ πρέπει να τρέχεις μέσα στο γήπεδο μόνο’. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο. Έχω ζητήσει ραντεβού μαζί του από την προηγούμενη εβδομάδα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν επικοινώνησε μαζί μου”.
Από την πλευρά του, ο Έκτωρ Νασιώκας αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως δεν επρόκειτο να ψηφίσει τη διάταξη για τις ανείσπρακτες οφειλές και πρότεινε μείωση αποδοχών για κόμματα και βουλευτές, λέγοντας: “Το ’11 και το ’12 δεν έχουμε εκλογές. Δεν χρειάζεται τα κόμματα να πάρουν επιχορηγήσεις, ας τα βγάλουν από τις συνδρομές των μελών τους και ας διακανονίσουν τα χρέη τους. Και οι βουλευτές να συμμετάσχουν στις επιτροπές χωρίς να πληρώνονται”.
Ο Χάρης Καστανίδης άφησε να εννοηθεί ότι η εξεταστική για την οικονομία πρέπει να γίνει. “Πολλοί πολίτες -τόνισε- κάτω από αυτές τις συνθήκες, για να μην πω η απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ζητούν η δικαιοσύνη να είναι στοιχείο της συμπεριφοράς όλων μας. Και απαιτούν να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία γι’ αυτούς που θα κριθεί από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα ότι έχουν σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη της οικονομίας της χώρας”.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Δημήτρη Κρεμαστινού περί ενδεχόμενης ανάγκης να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση. Όπως εκτίμησε, “αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραή και τον επόμενο χρόνο και οι εργάτες, μικρομεσαίοι, επιχειρηματίες και φοιτητές βρίσκονται κάθε μέρα στους δρόμους, τότε για να κυβερνηθεί η χώρα θα χρειαστεί μια κυβέρνηση να στηριχθεί σε ευρύτερη βάση”.
Η τέταρτη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού είχε και κόντρες ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπου επίσης δεν έλλειψαν οι φωνές εσωκομματικής κριτικής.
Ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός “ορθώνει τείχος στην εθνική συνεννόηση” είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος σττο ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: “Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα αναγκαστείτε να τον αναθεωρήσετε με άλλα μέτρα εισπρακτικά αυτή τη φορά. Για τους λόγους αυτούς η ΝΔ τον καταψηφίζει. Ο προϋπολογισμός αυτός δυστυχώς επιβεβαιώνει πως κόψατε κάθε γέφυρα εθνικής συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως είχατε την ευκαιρία”.
Οξύς προς τα έσω ήταν ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του: “Εκλέγομαι 20 χρόνια και είδα τα όνειρά μου όλα να θρυματίζονται σε μια διετία, τριετία, τετραετία, τελευταία. Δεν θα φύγω από την πολιτική και δεν θα ησυχάσω αν δεν δω να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι αίτιοι της κρίσης”.
Με αιχμές προς συναδέλφους της που έβλεπαν την αποχώρησή της από το κόμμα τοποθετήθηκε η Έλσα Παπαδημητρίου. “Η προφητεία -τόνισε- κινητοποίησε και κάποιους, ελάχιστους ευτυχώς, Αργολιδείς, Ηρακλειδείς, της κομματικής νομιμότητας και καθαρότητας, που θα συνεχίσω να αγνοώ όχι μόνο επειδή ου γαρ οίδασι τι ποιούσι και τι λέγουσι αλλά κυρίως επειδή αδικούν όσους δήθεν στηρίζουν. Θα απογοητεύσω λοιπόν όσους με ονειρεύτηκαν πάνω σε τσάπα”.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της συνθλίβει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου πως “δεν θέλει να δει ότι τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα αποτελούν τη μοναδική ομάδα πληθυσμού που μπορεί να συμβάλει εν μέσω ύφεσης στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και αντ’ αυτού έχει φορολογική ασυλία”.
“Τα λεφτά της τρόικας είναι εξαιρετικά ακριβά. Αυτό ας το συνειδητοποιήσουν όλοι. Αν κάποιος έχει εναλλακτική λύση, να μας την πει και να πάμε τώρα να τα πάρουμε. Δυστυχώς εδώ μας οδήγησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την αλόγιστη, οικονομική τους πολιτική”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.