Δύο ταχυτήτων περικοπές στις αμοιβές προβλέπουν οι επιστολές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τις διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων στις οποίες μετέχει το Δημόσιο.
Δύο ταχυτήτων περικοπές στις αμοιβές προβλέπουν οι επιστολές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τις διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων στις οποίες μετέχει το Δημόσιο.
Ο υπουργός Οικονομικών ζητεί μειώσεις στα πρότυπα των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ ξεκαθαρίζοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση σημειώνει πως το Δημόσιο θα θέσει βέτο στη γενική συνέλευση με την ιδιότητα του μετόχου.
Όπως προκύπτει από τις επιστολές, πάντως, η τακτική του υπουργείου διαφοροποιείται ανάλογα με την επιχείρηση. Για παράδειγμα, οι μειώσεις που θα ζητηθούν στη ΔΕΗ όπου έχουν ήδη γίνει περικοπές μισθών, θα είναι διαφορετικές από εκείνες που θα ζητηθούν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις.
Έτσι, το ψαλίδι στις αποδοχές στις εισηγμένες ΔΕΚΟ αναμένεται να ξεκινήσει από τον ΟΠΑΠ, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες μισθολογικές ανισότητες, ακόμη και εντός του Οργανισμού.
Τα στοιχεία που διαρρέουν οι υπηρεσίες του υπουργείου δείχνουν ότι ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ το χρόνο, ενώ οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από 18,5 έως και 21 μισθούς ετησίως, ως μπόνους για τις κληρώσεις.
Το 30% των εργαζομένων έχει ετήσιες αποδοχές πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ το 12% λαμβάνει πάνω από 130.000 ευρώ το χρόνο.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στις δύο εταιρείες του ομίλου χωρίζονται σε… πατρίκιους και πληβείους, καθώς τα 272 άτομα της ΟΠΑΠ Α.Ε. αμείβονται κατά μέσο όρο με 150.000 ευρώ το χρόνο, ενώ οι 700 εργαζόμενοι στην ΟΠΑΠ υπηρεσιών έχουν μισθούς των 1.000 ευρώ το μήνα.
Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και άλλες εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι των οποίων θεωρούνται υψηλόμισθοι, όπως:
Τα ΕΛΠΕ, όπου οι μέσες αποδοχές φθάνουν τα 67.000 ευρώ, με 17,5 μισθούς ετησίως
Ο ΟΤΕ, με μέσο μισθό 63.000 ευρώ και
Η ΔΕΗ με 46.000 ευρώ
Αυτά, όταν ο μέσος ετήσιος μισθός στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ είναι 40.800 ευρώ.
Πάντως, οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εγείρουν ακόμη και θέμα αντισυνταγματικότητας, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για ΔΕΚΟ, αλλά για κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες.