Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο καλείται τώρα να προετοιμαστεί για την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα, σ' περιβάλλον έντονων πιέσεων στις διεθνείς αγορές.
Να προετοιμαστεί για την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα καλείται τώρα το οικονομικό επιτελείο, σ’ περιβάλλον έντονων πιέσεων στις διεθνείς αγορές.
Η ψήφιση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού της μεταπολίτευσης δεν απέτρεψε νέες πιέσεις την Πέμπτη. Η “ψαλίδα” των επιτοκίων στα 10ετή άνοιξε έως τις 950,80 μονάδες βάσης, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου έσπασαν εκ νέου το φράγμα των 1.000 μονάδων.
Ενδεικτικό είναι ότι μόλις λίγες ώρες μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να κωδικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, που όπως όλα δείχνουν θα συμπέσει με τις κρίσιμες αποφάσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ.
Το κατ’ αρχήν ζητούμενο είναι το “κλείσιμο” του φετινού προϋπολογισμού χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα “αγκάθια” που έχει εντοπίσει η τρόικα. Δηλαδή, να βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, να εξορθολογιστούν οι δαπάνες υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, να τακτοποιηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 2,2 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τρίτους.
Στην επόμενη αξιολόγηση θα γίνει, επίσης, η πρώτη κρίσιμη συζήτηση για το σχέδιο εξειδίκευσης των μέτρων ύψους 14 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν στο διάστημα 2012- 2014, για τα σχέδια αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, των αστικών συγκοινωνιών και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, για την εφαρμογή του νέου “πακέτου” αλλαγών στα εργασιακά, για τις δράσεις που προωθούνται στο τομέα της υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, το 2011 φέρνει φόρους ύψους 52,8 δισ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό να υπολογίζει σε πρόσθετα έσοδα 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ είναι η “ουρά” των φετινών μέτρων, τα 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από φορολογικά μέτρα που αποτύπωνε στην αρχική του μορφή το μνημόνιο και τα υπόλοιπα 2,280 δισ. ευρώ από νέα μέτρα.
Συν τοις άλλοις, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές δαπανών 6,5 δισ. ευρώ, από το “ψαλίδισμα” των μισθών στις ΔΕΚΟ, το πάγωμα των προσλήψεων, τη συνέχιση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.