Επιστολές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τις διοικήσεις των εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων για μισθολογική πολιτική ανάλογη των ΔΕΚΟ. Αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Σκεπτικισμός από τις διοικήσεις.
Ερρίφθη ο κύβος για μειώσεις μισθών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, στα πρότυπα της μισθολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται για τις ζημιογόνες εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με επιστολές του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζητεί να εφαρμοσθεί το μοντέλο του ΟΣΕ και των συγκοινωνιών, που προβλέπει μείωση αποδοχών έως 25% και ορίζει ότι οι δευτερεύουσες απολαβές -όπως επιδόματα και υπερωρίες- δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνολικού κόστους της μισθοδοσίας.
Ο υπουργός σημειώνει στην επιστολή:
“Στην εταιρεία που διοικείτε σας καλούμε να εξετάσετε ανάλογες πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας και συλλογικές συμβάσεις στον βαθμό που αυτές δεν συνάδουν με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου και ως μετόχου, συνυπολογίζοντας ωστόσο ότι ήδη το 2010 έχετε προβεί σε μείωση των μισθολογικών παροχών”.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο με την ιδιότητα του μετόχου θα παρέμβει στις γενικές συνελεύσεις, ούτως ώστε οποιαδήποτε πρόταση για τους μισθούς να συνάδει με το μοντέλο των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων και περιβάλλον υψηλής ανταγωνιστικότητας.
Οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει ήδη να αντιδρούν καθώς υποστηρίζουν ότι δεν διέπονται από το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο με τις ΔΕΚΟ. Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ δεν θέλουν να ανοίξουν μέτωπο με τους εργαζόμενους ωστόσο εκφράζουν την άποψη πως δεν μπορούν να αγνοήσουν και την άποψη του Δημοσίου.
Το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στην εφαρμογή του νέου μισθολογικού μοντέλου, κυρίως στη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν ως μονοπώλια. Αναγνωρίζει, πάντως, όπως προκύπτει και από την επιστολή ότι ήδη έχουν προχωρήσει σε περικοπές μισθών.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις αναμένονται έντονες. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου: “Παρότι δεν τα φάγαμε και δεν τα κλέψαμε μαζί, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε πληρώσει ήδη 160 εκατ. ευρώ για τα κλεμμένα και σπαμένα άλλων και τα οποία βεβαίως πήγαν στις τσέπες των μετόχων. Πλέον δεν πληρώνουμε ούτε σεντ. Δεν μπορούμε εμείς να πληρώνουμε για λογαρισμό άλλων”.