Σαρωτικές αλλαγές φέρνει στο Δημόσιο η εφαρμογή του "Καλλικράτη" στο κράτος, για την ανακατανομή των θέσεων εργασίας και το πλεονάζον προσωπικό. Στόχος, να τεθεί σε εφαρμογή τέλη Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου έως το καλοκαίρι.
Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο φέρνει η εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης” στο κράτος, για την ανακατανομή των θέσεων εργασίας και το πλεονάζον προσωπικό.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το προγραμμα αναδιάρθρωσης των δημοσιων υπηρεσιών να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου έως το καλοκαίρι.
Με εγκύκλιο που θα αποστείλει τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα πρέπει, μέσω των προϊσταμένων τους, να αποστείλουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στο υπουργείο πλήρη στοιχεία για:
Το προσωπικό που διαθέτουν
Τις ειδικότητες των εργαζομένων που απασχολούν
Τον αριθμό όσων είναι αποσπασμένοι ή σε μετάταξη και
Το πλεονάζον προσωπικό ή τα κενά που έχουν σε υπαλλήλους.
Την τελική ευθύνη συλλογής των πραγματικών στοιχείων θα έχουν οι γενικοί γραμματείς όλων των υπουργείων.
Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικές μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού -εθελοντικές αλλά και υποχρεωτικές στη συνέχεια- από ανενεργές υπηρεσίες σε φορείς που έχουν κενά, όπως οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο “Καλλικράτης” στο κράτος θα εφαρμόσει την κινητικότητα υπαλλήλων από φορέα σε φορέα, με στόχο να αυξηθεί η παραγωγικότητα του Δημοσίου σε κρίσιμες για τους πολίτες υπηρεσίες.
Όσοι μεταταγούν, θ’ αλλάζουν ακόμη και ειδικότητες με ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης, όπως θα ισχύσει για τους εργαζόμενους του ΟΣΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταφέρονται σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγειας. Έτσι, ένας διοικητικός υπάλληλος που θα μετακινηθεί σε μια εφορία, θα παρακολουθήσει φορολογικά σεμινάρια και θα αναλάβει θέση σε ταμείο.
Εκτός όλων αυτών, το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σύντομα στην κατανομή των προσλήψεων που θα γίνουν το 2011 στο Δημόσιο, με προτεραιότητα στην υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση και με βάση τον κανόνα της τρόικας που προβλέπει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ προς πέντε συνταξιοδοτήσεις.
Κρίσιμο τεστ για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα αποτελέσει το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα του 2011. Με αυτό θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν στον βασικό μισθό όλα τα γενικά και ειδικά επιδόματα, με εξαίρεση το οικογενειακό, το ανθυγιεινό και το επίδομα θέσης.
Οι υπάλληλοι θα αμείβονται πλέον με βάση τα τυπικά τους προσόντα και την προϋπηρεσία, ανεξαρτήτως σε ποιο υπουργείο υπηρετούν και η εξομοίωση αυτή αναμένεται να γίνει σε βάθος τριετίας, γεγονός που θα σημάνει σταδιακή μείωση αποδοχών για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους.
Σημαντικό ρόλο με το νέο μισθολόγιο θα αποτελέσει η σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα της υπηρεσίας ή του υπαλλήλου, καθώς θα καθιερωθούν μετρήσιμοι δείκτες απόδοσης.
Τέλος, σχεδιάζεται να εφαρμοστούν και ειδικά μισθολόγια ανά κατηγορία υπαλλήλου. Δηλαδή, μισθολόγιο διοικητικών, τεχνικών, επιστημόνων κ.ά.