Σκληραίνουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, εξαγγέλοντας 24ωρη απεργία στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό για την Πρωτοχρονιά. Αδικαιολόγητες χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση.
Εικοσιτετράωρη απεργία ανήμερα την Πρωτοχρονιά αποφάσισαν τελικά οι ηλεκτροδηγοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου που προβλέπει περικοπές στις δευτερεύουσες απολαβές, κάτι που όπως λένε θίγει άμεσα τις αποδοχές τους μιας και απασχολούνται Κυριακές, αργίες και νυχτερινές ώρες.
Το θέμα έφτασε και στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στις κοινωνικές αντιδράσεις λέγοντας πως τίποτα δεν χαρίζεται, ενώ πρόσθεσε: “Η δικαιολογημένη ανησυχία, απογοήτευση ή και οργή των πολιτών δεν πρέπει να οδηγήσει σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά να γίνει δύναμη αλλαγής”.
Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους και εκτός από την 24ωρη απεργία σε Μετρό και Ηλεκτρικό την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας για τις 3 Ιανουαρίου με όλα τα ΜΜΜ να κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Στις 5 και 10 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας στα λεωφορεία από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι, ενώ τις ίδιες ημέρες οι εργαζόμενοι των υπόλοιπων μέσων θα “τραβήξουν” χειρόφρενο για 24 ώρες, αγνοώντας όπως δείχνουν τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Δημήτρη Ρέππα, που είπε ότι “παίζουν με τη φωτιά”.
Στο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Υποδομών, Χάρης Τσιόκας λέγοντας: “Τα μέτρα που παίρνουμε, δεν είναι μέτρα του αέρα. Διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα, τις θέσεις στην εργασία χωρίς απολύσεις και όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις αστικές συγκοινωνίες ως όχημα μικροκομματικών παιχνιδιών έχω τη γνώμη ότι οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν. Δεν έχει να χάσει τίποτα ο εργαζόμενος στο Τραμ”.
Την ίδια στιγμή, που έχει φουντώσει η αντιπαράθεση στο μέτωπο των συγκοινωνιών, το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε πως οι ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών εμφάνισαν ζημίες το πρώτο 9μηνο του 2010. Στη λίστα με τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, η ΕΘΕΛ κατέχει την αρνητική πρωτιά με έλλειμμα 161 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην πρώτη εξάδα βρίσκονται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με έλλειμμα 140 εκατομμύρια ευρώ, ο Ηλεκτρικός με έλλειμμα 50,3 εκατομμύρια ευρώ και τα Τρόλεϊ με έλλειμμα 35,7 εκατ. ευρώ.
Τα αντίστοιχα στοιχεία για τους εργαζόμενους δείχνουν ότι η μέση μισθοδοσία στον Ηλεκτρικό φτάνει τις 35.110 ευρώ, στα λεωφορεία τις 24.479 ευρώ και στα τρόλεϊ τις 23.577 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ από την Πρωτοχρονιά αλλάζουν πολλά και στις λεωφορειακές γραμμές, αφού 16 γραμμές σε διάφορα σημεία της Αττικής θα λειτουργούν περισσότερο ως τροφοδοτικές προς σταθμούς του Μετρό, ενώ άλλες καταργούνται ή συγχωνεύονται.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σημειώνει σε ανακοίνωση του: “Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς η κυβέρνηση εκτροχιάζεται και η αγορά ντεραπάρει. Το τιμόνι της αδιαλλαξίας οδηγεί σε σύγκρουση των κοινωνικών τάξεων”.
Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ συνέχισαν τη διαπραγμάτευση με τις διοικήσεις των επιμέρους οργανισμών για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτήσεις για εθελοντική μετάταξη έχουν φτάσει τις 1.250, ενώ θα πρέπει να μεταταγούν περίπου 1.800 εργαζόμενοι.